Hlavní obsah

Česko nabízí pomoc matce, které norské úřady odebraly nemocnou holčičku

Novinky, zpe
Praha

Česká republika by se mohla zapojit do případu, kdy norský úřad Barnevernet odebral české matce a norskému otci devítiměsíční nemocnou holčičku. Ve čtvrtek to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání se šéfem Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňkem Kapitánem a poslankyní Jitkou Chalánkovou (TOP 09), která se v případu angažuje.

Foto: Petiční výbor

Norské úřady údajně rodičům dítě odebraly kvůli nedostatečně vyvinutému vzájemnému kontaktu.

Článek

„Diskutovali jsme o možnostech pomoci ze strany českého státu, zejména vstup Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí do přímého jednání s norským úřadem sociálněprávní ochrany dětí Barnevernet a konzulární asistence rodině ze strany velvyslanectví ČR v Norsku. Pokud si to bude matka dítěte přát, Česká republika je připravena tuto podporu poskytnout,“ uvedl po schůzce premiér.

Chalánková zopakovala, že odebrání dítěte z péče rodičů není pravomocné.

„Všichni jsme se shodli na tom, že v případě, že rodiče mají možnost o děťátko denně pečovat a mají možnost se o něj starat, je to velmi neblahé rozhodnutí,“ řekla Chalánková.

Holčička, kterou Barnevernet předal pěstounům, trpí syndromem způsobujícím nefunkčnost ledvin a čeká na transplantaci. Dítě je momentálně v nemocnici, rodiče za ním mohou dvakrát týdně na jednu hodinu.

Související témata:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

MUDr. Jitka Chalánková

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Norské úřady údajně rodičům rozhodnutí o odebrání oznámily na Štědrý den. Důvodem měl být nedostatečně vyvinutý kontakt s dítětem.

Reklama

Výběr článků

Načítám