Hlavní obsah

Svobodní a Soukromníci podepsali spojenectví do krajských voleb

Právo, Jan Martinek

Na koaliční spolupráci do letošních krajských voleb se ve středu dohodly Strana svobodných občanů a Strana soukromníků České republiky. Obě strany podepsaly smlouvu, nová koalice se bude jmenovat Svobodní a soukromníci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

Článek

„Obě strany mají z 90 procent společný program, toto spojenectví má velkou šanci k úspěšné kandidatuře. Je to také důkaz, že středopravicové strany se mohou spojit v době, kdy levicová vláda pošlapává právo svobodně podnikat,“ řekl na tiskové konferenci předseda Soukromníků Petr Bajer. Oba subjekty už společně pořádaly protestní akci proti elektronické evidenci tržeb 28. října na pražském Václavském náměstí.

„Naším cílem je překročit pět procent, abychom opět hráli významnější roli na české politické scéně,“ doplnil předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach. Svobodní těsně překročili pět procent v eurovolbách v roce 2014.

„Pro mě osobně Babiš znamená to nejhorší, co se na české politické scéně stalo od roku 1989
místopředseda Svobodných František Matějka

„Stavíme se jako opozice současnému špatnému hospodaření na úrovni krajů, proti byrokracii, která se na ně valí, takže výzva je jasná,“ řekl Mach.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor a vydavatel Parlamentních listů Ivo Valenta

Senátor Ivo Valenta, který Stranu soukromníků významně finančně podporuje, řekl, že považuje podepsání smlouvy za historický okamžik. „Našly k sobě cestu strany, které mají společné názory a chuť něco změnit. Doufám, že k sobě najdou cestu i v dalších volebních kláních,“ uvedl Valenta. Obě strany už uvedly, že by spojenectví mohlo pokračovat i v letošních senátních volbách, nevylučují ani koalici do parlamentních voleb v roce 2017.

Proti Babišovi

Místopředseda Svobodných František Matějka řekl, že jedním z důvodů, proč se obě strany spojily, je vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Pro mě osobně Babiš znamená to nejhorší, co se na české politické scéně stalo od roku 1989. Je ztělesněním toho, co se nikdy nemělo stát, a jehož původcem jsou parlamentní strany napříč politickým spektrem. Andrej Babiš šel do politiky poté, co ztratil vliv na Sněmovnu, na možnost ovlivňovat zákony v této zemi, na zajišťování státních zakázek, které tvoří 30 až 40 procent jeho zadluženého holdingu,“ řekl Matějka.

Podle místopředsedy Soukromníků Rudolfa Baránka budou strany sestavovat kandidátky formou zipů. „Ještě nevíme, jestli budou společné kandidátky ve všech třinácti krajích, ale tomuto číslu se budeme hodně blížit,“ řekl Baránek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám