Hlavní obsah

Politici nabourání Sobotkovy schránky odsoudili

Právo, rsk
Praha

Politici v úterý napříč spektrem odsoudili nabourání e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a zveřejnění korespondence na webu. Na soukromém e-mailu ministerský předseda řešil nejen privátní, ale především pracovní záležitosti. V privátní schránce mu dokonce přistávaly rady do důležitých jednání v EU.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Je to skandální. V jaké to žijeme zemi, když se někdo nabourá do e-mailu premiérovi?“ reagoval lídr ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek se k uniklé korespondenci nechtěl vyjadřovat. „Neslyšel jsem, že by premiér potvrdil pravost e-mailů, a do té doby nemá smysl to komentovat,“ řekl Právu.

Neumí udělat pořádné heslo?

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka je kauza především věc policie. „Je na ní, aby celou záležitost důkladně prošetřila,“ řekl Právu.

„Pokud to měl být útok najít něco ze soukromé korespondence premiéra, tak to byl chabý útok. A pokud někdo chtěl ukázat, že se umí dostat do jeho schránky, tak to ukazuje, že si premiér neumí udělat pořádné heslo,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Jako třetí možnost naznačil, že se mohlo jednat o marketingový tah. „Po útoku jsem dostal několik e-mailů od firem na zabezpečení své schránky, což je asi hromadně rozesíláno všem poslancům a ústavním činitelům,“ doplnil.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura zveřejnění označil za velmi nepříjemnou záležitost. „Soukromá i pracovní korespondence se zveřejňovat nemá a neměla by se používat v politickém boji. Je to hodně podobné, jako když se dostávají ven odposlechy. A i když jsou e-maily vystavené, tak je číst nebudu,“ podotkl.

Pokud se ukáže, že šlo o odhadnuté heslo, tak je to podle Stanjury velká lehkomyslnost. „Zejména Úřad vlády a lidé z okolí premiéra by měli podniknout takové kroky, aby taková situace vůbec nemohla nastat,“ dodal.

Žádný WikiLeaks

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že se v uniklé korespondenci neobjevily tajné vládní informace. „Nešlo o státní tajemství. To nejsou žádné WikiLeaks (server zveřejňující utajené vládní dokumenty), ale sprosťárna,“ řekl Právu. Dolejš upozornil, že kauza ukazuje, že každému může hrozit podobný kybernetický útok.

Úsvit ústy svého mluvčího Sobotku obvinil, že na svém soukromém e-mailu řeší státní bezpečnost.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Je zřejmé, že se jedná o skandál podobný tomu, který měla Hillary Clintonová. Je potřeba, aby vláda šla s pravdou ven a přestala obelhávat občany. Neuvěřitelné také je, že premiérovi poradci vidí v imigraci ze­jména vlastní byznys a šanci na nově vytvořená místa ve státní správě. Zájmy a bezpečnost ČR jsou jim ukradené,“ uvedl Úsvit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám