Hlavní obsah

Kubera navrhl odejmout strážníkům pravomoc měřit rychlost

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městská policie by neměla mít pravomoc měřit rychlost na silnicích. S takovým návrhem přišel v úterý předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. Ústavně-právní výbor horní komory parlamentu se s jeho nápadem ztotožnil. Kuberovi vadí, že některé obce této kompetence využívají k naplnění obecních pokladen.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„Městská policie byla zřízena za jiným účelem,“ prohlásil Kubera na jednání ústavně-právního výboru.

Ten v úterý řešil návrh, který by omezil provoz vozítek segway v historických částech Prahy. Kubera chce k zákonu přidat pozměňovací návrh, podle kterého by strážníci ztratili možnost měřit rychlost na silnicích.

„Věci se dějí jinde, než že někdo jede v Praze 53 kilometrů za hodinu, nedej bože 60. Blinkr je v Česku cizí slovo,“ nadával senátor.

Vadí mu také, že někde jsou radary hned na začátku obcí. „Měření rychlosti patří do kompetencí Policie ČR. Mnohé obce toho využívají k naplnění obecních pokladen,“ vytkl Kubera.

Ťok se nebrání diskusi

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) přiznal, že chápe, co Kuberovi vadí. „To, co navrhuje pan senátor Kubera, má své ratio. Já tomu rozumím. Ale nesouhlasím s tím, aby se takto zásadní věc řešila jako pozměňovací návrh Senátu, aniž by se o tom měla vést širší debata,“ řekl Novinkám.

„Pokud se tato debata povede a dojde k závěru, který navrhuje on, tak je zcela relevantní, aby se tak rozhodlo,” dodal. Zároveň připustil, že by nebylo od věci znovu definovat, jaké jsou úlohy městské policie a jaké jsou úlohy dopravní policie.

Horní komora se bude návrhem zabývat příští týden. Podobný návrh se snažil Kubera protlačit už předloni v rámci jiné novely – Senát s ním tehdy nesouhlasil.

Reklama

Výběr článků

Načítám