Hlavní obsah

Podle Klause vrchol migrace teprve přijde

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Bývalý prezident České republiky Václav Klaus v neděli v televizi Prima varoval, že vrchol migrace teprve přijde. Podle něj ještě Češi s migrační vlnou do styku nepřišli.

Václav Klaus v nedělní PartiiVideo: Prima FTV

 
Článek

„Schyluje se to být dalším stěhováním národům. Někdo si myslí, že se přelila migrační vlna. Ta začíná, ta pověstná tsunami teprve přijde,“ varoval Klaus a vyslovil se pro ochranu hranic EU.  „Evropa tu bránu nechala otevřenou. Teď to má následky, jaké to má.”

„Zastavit se to nedá tím, že migrant poputuje 3600 kilometrů odkudsi z Blízkého východu kamsi do středu Německa. Musí být zastaven na hranici Schengenu,” doplnil exprezident.

Uvedl, že ale Česká republika zatím s migrací nepřišla do styku: „Češi zatím neprotestují proti masové migraci, Češi znají masovou migraci pouze z doslechu, Oni si ji neprožili. Nejsme v Budapešti, ve Vídni, v Salcburku v Mnichově, abychom viděli tisíce migrantů.“

Neprotestují proti Sobotkovi

Klaus na to navázal tím, když uvedl, že Češi se tomu nebrání: „Já myslím, že neprotestují. Myslím, že protestují strašně málo vůči pasivitě. Bohužel neprotestují ani nad pasivitou premiéra.“ Podle něj by mu měli dát najevo, že dostal mandát, abyste hájil jejich názory v Bruselu.

Nejde o kvóty

Klaus zmínil i to, že kvóty na migranty nakonec budou u nás přijaty: „Sklapnou, a když dostanou příkazem 1700, tak řeknou ok, když to bude o nulu víc, 17 000, tak ok. Až dostanou 170 000, tak nevím, jak budou reagovat.“

Podle Klause ale nejsou kvóty podstatné. To je chytání kočky za ocas. Podstatná je podle něj masovost migrace.

Foto: Právo

Bývalý prezident Václav Klaus v nedělní Partii

Klaus ale nebyl až tak kritický k Angele Merkelové, která migranty s otevřenou náručí a tím herzlich wilkommen pozvala: „Rozlišuji implicitní pozvání a explicitní pozvaní. Angela Merkelová někteří další udělali explicitní pozvání. Za nebezpečné považuju implicitní pozvání.“

Podle Klause je problémem evropský sociální systém s množstvím dávek a výhod i neplodné mechanismy na trhu práce.

Multikulturní má být svět, ne stát

Odsoudil i multikulturalistickou politiku, ale ne obecně. „Je bezvadné mít multikulturní. Multikulturalismus má být definicí této naší planety, ne definicí jednotlivých zemí, může být součástí impérií, kontinentů, ale uvnitř země si zachovejme homogenitu. V tom je bohatství, svět se zbláznil a obrátil to. Amerika vyváží svou demokracii do Somálska, Afghánistánu a Iráku a naposled do Sýrie, kam se nehodí, a doma šíří multikulturalistické pohledy.

Naznačil ale také, že jde o snahu vytvořit novou tvárnější Evropu: „Je tu sen vytvořit novou jinou Evropu, ta by vyžadovala, aby se zrušily ty kořeny, které máte vy a já, které máte ve svých národech”.

Napadl přitom lidi, kteří toto prosazují, jako je ombudsmanka Anna Šabatová, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová: „Tito i fanatičtí promigranti, takoví ti pánové Dientsbierové, ti každého, kdo si nemyslí, že máme říkat herzlich wilkommen, považují málem za opočlověka, který je egoistický  a nedostatečně se dívající do dálky.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám