Hlavní obsah

Za výbuchy ve Vrběticích dostanou místní lidé třítisícové odškodnění

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda dá peníze lidem, kterým minulý rok způsobily výbuchy muničních skladů v okolí Vrbětic nějakou škodu. V pondělí se na tom shodla vláda. Odškodnění bude v celkové výši šest miliónů korun, každý člověk by tak měl dostat asi tři tisíce.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kvůli riziku dalších explozí musela být dočasně uzavřena silnice mezi Haluzicemi a Lipovou.

Článek

„Vláda schválila paušální odškodnění pro občany tří obci v okolí muničních skladů ve Vrběticích,” informoval na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Občanům Vlachovic-Vrbětic, Haluzic a Lipové, tedy obcí, odkud museli být občané evakuováni a jejich život byl zasažen bezpečnostními opatřeními, poskytneme celkem šest miliónů korun. Každý občan by tak měl dostat zhruba tři tisíce korun,“ uvedl premiér.

V areálu ve Vrběticích loni vybuchly dva sklady s municí. Oba si pronajímala ostravská firma Imex Group, první výbuch v říjnu si vyžádal dva lidské životy, následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Po druhém, prosincovém výbuchu následovala necelá stovka neřízených výbuchů. Bylo nařízeno pět evakuací, svá bydliště, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám