Hlavní obsah

Dívka se učí na kominici, je teprve druhá v historii školy

České Budějovice

Zájemců o vyučení se kominíkem má Střední polytechnická škola v Českých Budějovicích, která jako jediná v kraji tento učební obor nabízí, dostatek. Komíny se musí kontrolovat pravidelně, což řemeslníkům zajišťuje jistou práci a na to slyší i rodiče. V ročníků je každoročně zhruba deset studentů. V červnu čekají závěrečné zkoušky i Elišku Kohoutovou, která je v historii školy druhou dívkou, která se kominickému řemeslu učila.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Eliška Kohoutová při odborném výcviku s učitelem Aloisem Pavlíkem

Článek

Rozhodnutí, čemu se chce Eliška Kohoutová vyučit, přišlo náhodou. "Šla jsem přes náměstí a viděla tam partu kominíků a mezi nimi jednu holku, kominici. Všichni ji zdravili, fotili se s ní. To se mi líbilo," řekla Kohoutová.

Její rodiče prý byli nejprve hodně překvapení, mysleli, že si z nich dělá legraci, ale dnes jsou hrdí. Elišku kominický bor baví a od léta se jím chce živit. "Sama si ale nejdříve na střechu netroufnu. Chci se ještě učit od zkušenějšího kolegy," uvedla.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Eliška Kohoutová při odborném výcviku v centru Českých Budějovic

Vzhledem k chlapeckému kolektivu to zpočátku ale neměla Eliška ve třídě jednoduché. "Měli jiné koníčky, neměli jsme si toho moc říct," uvedla. Podle spolužáků se Eliška při praxi snaží. "My jí samozřejmě pomáháme. Snad to společně dotáhneme do konce," řekl spolužák Filip Tomasko.

Učitel odborných předmětů Alois Pavlík si myslí, že o práci nebude mít nouzi. Podle něj má i navíc výhodu v tom, že se nestydí za svou uniformu. "Je pyšná na svoje řemeslo," řekl Pavlík. Každoroční kontroly komínů stanovuje v Česku vládní nařízení.

Minulý rok se ve škole už vyučila kominicí dívka, jejíž otec je také kominíkem a nyní společně pracují v rodinné firmě.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Eliška Kohoutová

Českobudějovičtí kominíci slaví pravidelné úspěchy na celorepublikových soutěžích odborných dovedností. Letos skončili třetí, v roce 2014 dokonce vyhráli.

Anketa

Potkali jste někdy kominici?
ano
8,5 %
ne
91,5 %
Celkem hlasovalo 762 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám