Hlavní obsah

Kmoníček schválen jako velvyslanec v USA, u Zemana zůstane ještě rok

Právo, Jan Rovenský

Novým českým velvyslancem v USA se stane ředitel zahraničního odboru na Pražském hradě Hynek Kmoníček (53). Jeho jméno na svém pondělním zasedání schválila vláda. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj z kabinetu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel zahraničního odboru na Pražském hradě Hynek Kmoníček

Článek

Kmoníček nahradí někdejšího ministra zemědělství a místopředsedu ODS Petra Gandaloviče, který je na postu od roku 2011, až na přelomu příštího a přespříštího roku.

Samotný Kmoníček svoje schválení nechtěl potvrdit. „Nemohu to komentovat, jména velvyslanců se zveřejňují teprve po udělení agrément (vyslovení souhlasu státem, kde bude ambasador působit),“ řekl Právu.

Kmoníček naznačil, že zahraniční odbor prezidentu Miloši Zemanovi povede ještě skoro celý příští rok.

„Ať už bude nový velvyslanec kdokoli, přál bych si, aby do Washingtonu přijel tehdy, kdy stará prezidentská administrativa bude předávat agendu té nové (tedy v lednu 2017). To pomáhá vytvořit si v přechodném období kontakty, které se později těžko získávají. Lidé si prostě zvyknou, že jste nastoupil společně s nimi,“ doplnil.

V přibližně stejné době, tedy na počátku roku 2017, má Zeman podle svých dřívějších slov oznámit, zda bude v lednu 2018 funkci na Hradě obhajovat.

Podle informací Práva ještě před svým odjezdem do USA musí Kmoníček prezidentovi za sebe přivést náhradu.

Spojka v Damašku

V diplomatických kruzích se hovoří o tom, že by ho na postu ředitele hradního zahraničního odboru mohl nahradit exnáměstek ministra zahraničí a někdejší dlouholetý velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák. Ten po odchodu z MZV šel dělat poradce premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslanec ČR v Německu Rudolf Jindrák se stane náměstkem ministra zahraničí

Kmoníček v minulosti zastával post náměstka ministra zahraničí, ambasadora při OSN, v Indii či Austrálii. Znám je především jako odborník na islám, Blízký východ a bezpečnostní problematiku v této oblasti i v souvislosti s americkými zájmy.

Ostatně role Česka v Sýrii, kde funguje jako spojka Západu s režimem prezidenta Bašára Asada, je pro USA podle Kmoníčka v současnosti hlavní devízou, která Prahu dělá pro Washington zajímavou. Česká mise v Damašku hájí na základě dohody i zájmy USA v Sýrii.

Jiná velká česká témata, která by upoutala pozornost Američanů, podle Kmoníčka v této době chybí.

„Takovými tématy bylo české angažmá v Afghánistánu nebo Temelín. V této chvíli držíme v ruce jediného žolíka a to je naše úloha v Sýrii. Z druhé strany prezident chce po každém velvyslanci, aby mu vysvětlil, co v dané zemi udělá pro českou ekonomiku, a USA v tom jistě nebudou výjimkou,“ dodal pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám