Hlavní obsah

Zeman kritizoval Turecko, prý se chová jako spojenec islamistů

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman očekává protestní nótu z turecké ambasády. Zeman, který je na návštěvě Ústeckého kraje, osočil Turecko, že se někdy chová jako spojenec Islámského státu (IS). Svůj postřeh prezident prezentoval při diskusi s občany Kadaně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman rovněž uvedl, že Turecko, které je členem NATO, by se nemělo stát členem Evropské unie. Kritizoval rovněž záměr Unie vyplatit zemi tři miliardy eur za to, aby na svém území zadržela na dva milióny uprchlíků, kteří by jinak mohli zamířit do Evropy.

„Římská říše před svým rozpadem také vyplácela barbarům tribut, aby neloupili na jejím území. Turecko přitom tyto uprchlíky dokáže přijmout nejen proto, že se jedná jen o zlomek celkového počtu jeho obyvatel, ale také proto, že jsou to lidé stejného vyznání," prohlásil Zeman. Na Turecko je podle něj nutné nahlížet s opatrností. „Očekávám, že za těchto pár vět pošle turecký velvyslanec na Hrad protestní nótu," doplnil.

Kromě toho prezident opět upozornil na rizika muslimské migrace do Evropy, zmiňoval především práva žen. „Nebezpečí není v islámu samotném, ale v přenesení těchto zvyků do Evropy," řekl.

Námluvy EU a Turecka

Evropská unie a Turecko se zavázaly, že oživí přístupové rozhovory Ankary s EU výměnou za spolupráci Turecka s cílem zastavit příliv migrantů do Evropy. Unie se rozhodla poskytnout pomoc Turecku, a to tři miliardy eur na zajištění ubytování pro syrské uprchlíky na tureckém území. Obě strany se zároveň dohodly na společném akčním plánu, který stanoví, že Ankara zajistí, aby její hranice s Evropskou unií byla méně propustná.

Turecko je nejfrekventovanější tranzitní zemí pro uprchlíky směřující do Evropy zejména ze Sýrie a Afghánistánu. Přes moře se letos takto do Řecka dostalo přes 700 tisíc migrantů. Podle oficiálních údajů na tureckém území pobývá asi 2,2 miliónu Syřanů, kteří se sem uchýlili kvůli krvavému konfliktu ve své zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám