Hlavní obsah

O víkendech se opíjí desetina patnáctiletých

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále mladší děti se opíjejí a kouří. Tento trend v Česku potvrdily nejen nedávné policejní zátahy v hospodách a diskotékách po celé republice, ale i v pondělí zveřejněná zpráva vládního střediska pro drogové závislosti za rok 2014.

Foto: Profimedia.cz

Policejní kontrola konzumace alkoholu u dětí a mládeže ve Studénce. Archívní snímek

Článek

Už v páté třídě má zkušenost s cigaretou deset procent chlapců, a s alkoholem dokonce 15 procent. Každý víkend se opije, tedy si dá pět a více piv nebo jiných sklenic alkoholu, deset procent chlapců mezi 14. a 15. rokem a šest a půl procenta dívek. Podle zprávy se k tomu, že byla za poslední měsíc opilá, přiznala pětina patnáctiletých.

Kouření je ještě rozšířenější. Za poslední měsíc vykouřilo cigaretu 22 procent žáků deváté třídy. Pravidelně kouří 16 procent a každý den 12 procent patnáctiletých dětí. Denní kouření uváděly častěji dívky, chlapci jsou však silnějšími kuřáky.

Děti na základních školách už mají zkušenosti jak s alkoholem, kouřením, tak i s užíváním marihuany a dalších látek
Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je na situaci nejhorší, že společnost pití i kouření toleruje.

„Věková hranice nejen první zkušenosti, ale i pravidelného užívání se snižuje. Děti na základních školách už mají zkušenosti jak s alkoholem, kouřením, tak i s užíváním marihuany a dalších látek,“ uvedl Vobořil.

V kouření marihuany čeští studenti dlouhodobě vedou v evropských žebříčcích. Podle Vobořila se ale užívání konopí začalo snižovat. Loni s ním mělo zkušenost 24 procent patnáctiletých, před pěti lety to bylo 31 procent.

Drogy na tanečních akcích a zábavách

Nejčastějším místem, kde přijdou děti do styku s legálními i ilegálními drogami, jsou taneční akce a zábavy. Např. 70 procent účastníků těchto akcí přiznává, že tam kouřilo marihuanu.

Podle zprávy v Česku zase začali přibývat problematičtí uživatelé drog, což jsou narkomani nejčastěji závislí na pervitinu a heroinu. Proti roku 2013 se jejich počet zvýšil o dva a půl tisíce na 47,7 tisíce.

Populární pervitin

Na vzestupu je hlavně užívání pervitinu. Tuto českou drogu rizikově užívá okolo 36 tisíc lidí a okolo deseti z nich ročně zemře na předávkování. Celkově kvůli drogám zemře ročně 50 narkomanů.

Podle šéfa monitorovacího střediska Viktora Mravčíka se pervitin šíří i mezi rekreační uživatele a na taneční akce. „Pervitin je populární droga a jeho dostupnost je vysoká. Policie ho zachycuje stále víc,“ uvedl.

Dodal, že suroviny k výrobě se nejvíce pašují z Polska, kde jdou koupit běžně v lékárně, ale že polská vláda slíbila, že v nejbližší době prodej léků obsahujících efedrin podstatně zpřísní.

Denně 170 tisíc opilých dospělých

Zpráva také varuje před užíváním alkoholu a tabáku i mezi dospělými: 31 procent Čechů pravidelně kouří, denně si cigaretu zapálí 24 procent lidí. Muži vykouří nejčastěji 15 až 20 cigaret a ženy pět až devět.

Alkohol denně pije 12,5 procenta mužů a žen, denně se opije 170 tisíc lidí a závislých na alkoholu je více než půl miliónů Čechů a Češek. Na otravu alkoholem loni zemřelo 322 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám