Hlavní obsah

Šéf vojenské kanceláře Hradu Pilc přišel o bezpečnostní prověrku

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc ztratil bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Odebral mu ji v těchto dnech Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Napsaly to ve čtvrtek Lidové noviny (LN), kterým informaci potvrdil Pilcův právní zástupce Daniel Volák. Podle deníku by Pilc bez prověrky musel svou funkci opustit, proti jejímu odebrání se ale chce bránit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rostislav Pilc na fotografii z roku 2013

Článek

"Kladete si stejnou otázku jako můj klient. V rozhodnutí NBÚ naprosto chybí přezkoumatelné důvody," řekl Volák deníku na dotaz, proč byla prověrka Pilcovi odebrána. LN uvedly, že Pilcovi uškodila aféra kolem bývalé šéfky kabinetu někdejšího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové).

Podle Voláka se bude Pilc proti odebrání prověrky bránit všemi dostupnými právními prostředky. O situaci už Pilc hovořil s prezidentem Milošem Zemanem, jeho postoj k věci ale zatím není známý.

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže. Pilc měl dosud také na starosti vypracovávání podkladů pro jmenování generálů a nejvyšších představitelů vojenských vysokých škol, píše deník.

Msta bývalých kolegů?

Pilc vystupuje v kauze Nagyové jako svědek. V procesu vypovídal v neprospěch svých bývalých spolupracovníků z Vojenského zpravodajství. Na rozdíl od nich Pilc tvrdil, že vojenská rozvědka neměla oprávnění sledovat okolí Nečasovy manželky, jak to podle obžaloby zadala Nagyová, aby na Nečasovou sehnala kompromitující materiály.

LN píšou, že podklady pro NBÚ k odebrání prověrky Pilcovi zpracovalo právě Vojenské zpravodajství. S odkazem na zdroje deník uvedl, že Pilc údajně pro účely vyšetřování kauzy Nagyová na žádost vyšetřovatelů upravil dokument, který popisoval bezpečnostní rizika v Nečasově okolí. Podle LN se ale spekuluje také o tom, že se Pilcovi nyní mohou mstít bývalí kolegové z vojenské rozvědky za jeho svědectví u soudu.

S bezpečnostní prověrkou má nyní na Hradě problém také prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Od NBÚ ji nedostal na potřebný stupeň přísně tajné a podal proti tomu rozklad. Mynář vede prezidentskou kancelář bez prověrky víc než dva a půl roku. Zeman už uvedl, že Mynáře neodvolá před vyčerpáním všech možností odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám