Hlavní obsah

Exsenátor Novák si po propuštění z vězení pořídil hotely za milióny

Bývalý senátor a člen ODS Alexandr Novák si krátce po návratu z vězení pořídil s přáteli dva hotely za milióny korun. Nezaplatil za ně ale ani korunu. Podle Centra nezávislé investigace (CNI) si pořízením nemovitostí takzvaně vyzvedl peníze, které si před výkonem trestu „schoval“ u svého známého.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

Dvě nemovitosti v centru Chomutova získal s manželkou podle CNI čtyři měsíce po návratu z vězení, ve kterém si odpykával trest za přijetí úplatku ve výši 40 miliónů korun.

Za hotely Royal a Evropa však Novák nemusel podle serveru platit ani korunu.

Před nástupem do vězení totiž s manželkou půjčili šest a půl miliónu svému známému a jmenovci Štefanu Novákovi. Stejnou částku mu půjčil i tehdejší člen ODS Daniel Ježek.

Schované peníze?

Štefan Novák koupil hotely měsíc po nástupu Alexandra Nováka do vězení. Poté, co byl exsenátor propuštěn, koupil A. Novák a Ježek od Štefana Nováka nemovitosti jen za umazání obou půjček, tedy za 13 miliónů.

Podle serveru je to stejná částka, za kterou Štefan Novák hotely koupil, milióny korun pak ještě zřejmě investoval do rekonstrukce.

„Alexandr Novák mohl ukrýt nabytý majetek za nějakou anonymní zahraniční společnost, což by mu zajistilo, že se o majetku nikdo nedozví. To ovšem stojí značné peníze. Je zřejmé, že Novák nepotřeboval nic utajovat, neboť si je jist tím, že na tyto peníze stát nedosáhne. Docela by mne zajímalo stanovisko finančního úřadu k takové nepůjčce,“ řekl serveru Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci, který s CNI spolupracuje.

Alexandr Novák popřel, že by si zmíněnou transakcí vyzvedl peníze ukryté před úřady. „Nic jsem si u nikoho neschoval,“ citoval server.

Další nemovitosti koupila manželka

Další nemovitosti pořídila podle CNI manželka Alexandra Nováka Eva. Letos v létě získala většinový podíl ve firmě Sadeto Consulting, která poté koupila tři hektary pozemků a za deset miliónů korun budovu bývalého hotelu Armabetonu. Novák serveru řekl, že jde čistě o projekt jeho manželky.

Chomutov v roce 1999, kdy byl starostou města Alexandr Novák, prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za víc než 317 miliónů korun. Kupec, německá firma, za zprostředkování poslal 2,27 miliónu marek (přes 40 miliónů korun), které skončily na účtu Novákových.

Ze čtyřletého trestu za přijetí úplatku si Novák odpykal dva roky a jeden měsíc. Kvůli podmínečnému propuštění Nováka čelí kárnému řízení státní zástupce Ladislav Kosán. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová mu vyčítá, že se proti propuštění nepostavil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám