Hlavní obsah

Znehodnocování zbraní bude přísnější

Právo, Jakub Troníček, Ivan Vilček

Znovu zprovoznit samopal po jeho znehodnocení například pro sběratelské účely a tím i pro jeho následné použití při teroristických útocích by mělo být po celé Evropské unii od příštího roku výrazně složitější.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Systém znehodnocování zbraní by se měl ve všech unijních státech sjednotit na velmi přísnou úroveň, která by měla opětovné uvedení zbraní do střelbyschopného stavu v podstatě znemožnit. Příslušnou směrnici schválila tento týden Evropská komise. [celá zpráva]

Pro ČR by úprava měla znamenat spíše zpřesnění nynější praxe. V minulosti bylo za příliš benevolentní přístup ke znehodnocování zbraní a následnému obchodu s nimi kritizováno například sousední Slovensko. „Je potřeba systém sjednotit. Co je na Slovensku legální, to u nás legální není,“ řekl Právu po pátečním jednání evropských ministrů vnitra český šéf tohoto resortu Milan Chovanec (ČSSD).

Znehodnocení klíčových částí zbraně

Podle jeho mluvčí Gabriely Vaňkové Evropská komise novým nařízením stanovuje minimální povinný standard, který budou muset jednotlivé členské státy dodržovat. „Nová úprava vyžaduje znehodnocení všech klíčových částí zbraní,“ vysvětlila s tím, že nařízení se připravovalo více než rok, jeho přijetí ale urychlily teroristické útoky v Paříži z minulého týdne.

Vaňková uvedla, že česká legislativa je velmi podobná novému unijnímu nařízení, protože určuje pro oficiální znehodnocení zbraně znehybnění všech jejích částí potřebných k samotné střelbě. Kromě toho tuzemská úprava podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána předepisuje i kontrolu znehodnocení příslušníky policie a zanesení upravené zbraně do centrálního registru.

Na nedůsledné znehodnocování zbraní a bezzubou legislativu v minulosti upozorňoval dlouhodobě i policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho mluvčí Pavel Hanták tuzemskou úpravu platnou od loňského roku označil za dostatečnou. „Sjednocení praxe v rámci celé Unie je z našeho pohledu jednoznačný přínos, volali jsme po tom ostatně již delší dobu,“ poznamenal.

Slovensko: Průkaz zbraně

Na Slovensku se do 1. července 2015 daly koupit na internetu tzv. expanzní zbraně, tedy ty, které jsou upraveny pouze na střelbu slepými náboji. Od tohoto data začala platit novela zákona o střelivu, která takový prodej znemožnila. Možný je pouze osobní odběr u obchodníků na základě předloženého občanského průkazu a kupujícímu musí být minimálně 18 let.

Novela rovněž zavedla povinnost evidence takové výzbroje, na jejímž základě dostane majitel průkaz zbraně. V případě jejího trvalého vývozu do zahraničí je držitel povinen požádat o vydání zbrojního doprovodného listu. Impulsem ke změně zákona byl lednový útok teroristů na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži, kteří použili upravené expanzní zbraně pocházející ze Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám