Hlavní obsah

Zeman nás všechny strašně naštval, neměl vystupovat na akci xenofobní sekty, kritizuje Sobotka

Praha

Prezident by neměl vystupovat na akci xenofobní sekty šířící nenávist, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny. Miloš Zeman se podle něj projevem 17. listopadu na pražském Albertově po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman promluvil na Albertově.

Článek

„Nejvyšší ústavní činitel země, která má hlubokou humanistickou a demokratickou tradici, by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti,“ řekl deníku Sobotka.

Zeman podle něj účastí na akci na Albertově legitimizuje šíření extrémní xenofobie a nenávisti. Prezident oponuje tím, že jeho projev islamofobní nebo nenávistné formulace neobsahoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Sobotky rozzlobilo prezidentovo vystoupení nejen jej, ale celou ČSSD včetně levicově konzervativního křídla, které Zemana dlouhodobě podporuje. „V současné chvíli jsme všichni v sociální demokracii na pana prezidenta strašně naštvaní za to, co udělal,“ řekl premiér.

BEZ KOMENTÁŘE: Shromáždění na podporu Miloše ZemanaVideo: Novinky

Zeman Sobotkova slova odmítl. „Je dobré si přečíst můj projev – a nenajdete v něm jedinou islamofobní, nenávistnou formulaci. Najdete v něm naopak výzvu k toleranci, k dialogu, ale také k tomu, abychom nenálepkovali své názorové odpůrce. To pan premiér učinil, a já si myslím, že dobrý premiér by tak jednat neměl,“ uvedl prezident pro HN.

Na výrok premiéra reagoval také mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu. „Premiér Bohuslav Sobotka si definitivně vybral: Není hlasem národa. Stal se hlasem médií,“ napsal.

Dienstbier: Zemanovy výroky jsou xenofobní

Blok proti islámu, jehož představitelé Zemana doprovázeli při vystoupení na Albertově, zastává negativní postoj k uprchlíkům a odmítá jejich přijímání. Příznivci uskupení vyzývají k úplnému vytlačení muslimů z Česka. Na několika letošních akcích zaměřených proti islámu se objevili příznivci neonacistických či krajně pravicových organizací.

Zemana za vystoupení na Albertově u příležitosti výročí 17. listopadu už kritizoval ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), podle něhož  Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti. [celá zpráva]

Některé výroky hlavy státu jsou xenofobní a islamofobní a vytvářejí ve společnosti strach, řekl také. Podle pětice europoslanců za lidovce a TOP 09 a Starosty se Zeman veřejnou podporou fašizujícímu hnutí vzdaluje demokratickým hodnotám. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám