Hlavní obsah

Klid u nás může být jen zdánlivý, varují bezpečnostní experti

Právo, Radka Kovářová

V Česku žije odhadem 20 tisíc muslimů. Jejich komunita je na rozdíl od Francie mnohonásobně méně početná a podle vyjádření Bezpečnostní informační služby (BIS) umírněná, respektuje zákony a nepřeje si vyvolávat žádné střety.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman uctili památku obětí teroristických útoků v Paříži před francouzskou ambasádou.

Článek

Přesto Právem oslovení bezpečnostní experti upozorňují na to, že klid může být jen zdánlivý. Podle bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka i u nás může zatím nepozorovaně žít někdo, v kom bují radikální názory.

„Nebyl bych takový optimista, že u nás nežije ani jediný,“ řekl Právu. Podle něj používaly francouzské tajné služby před lety vzorec pro statistický výpočet možných radikálů.

„Podle tohoto vzorce mohou představovat pět procent z muslimské komunity lidé, kteří mají tendenci se nějakým způsobem radikalizovat. Z nich pak tři procenta jsou ti, kteří už jsou ochotni podniknout nějakou akci,“ vysvětlil Právu.

Pokud by se tento vzorec aplikoval na české prostředí, mohlo by u nás být potenciálně nebezpečných až 30 lidí. „To se mi zdá poměrně dost, i když on stačí jeden,“ podotkl Randák.

Podle něj je důležitá otázka, nakolik je BIS schopná podobné lidi monitorovat, případně proti nim zasáhnout. Policejní prezidium ani česká kontrarozvědka (BIS) o žádných konkrétních počtech mluvit nechtějí.

Radikalizace hrozí zvenčí

Mluvčí BIS Jan Šubert upozornil, že tajné služby se zaměřují na to, aby do české muslimské komunity nepronikli ze zahraničí džihádisté nebo militantní kazatelé, kteří by se ji pokusili zradikalizovat. „Zatím se tak ale neděje,“ sdělil Právu Šubert.

Upozornil, že BIS si s partnerskými zpravodajskými službami v Evropě vyměňuje informace o pohybu podobných radikálů. Což byl ostatně i případ blíže nespecifikovaného člověka, který je spojován s pátečními útoky v Paříži.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již v pondělí připustil, že přes Česko projížděl jednou před pěti a jednou před sedmi lety.

Podle Randáka by čeští představitelé neměli donekonečna opakovat to, že Česko stojí stranou možného teroristického útoku. „Mně vadí, že se kolem toho chodí jako kolem horké kaše a nikdo neřekne: ano, může se to stát. Protože ono se to skutečně stát může,“ konstatoval.

Ne vždy terorista vyrůstá v ghettu

„A je jedno, jestli se tak stane přičiněním muslimů žijících v Česku, nebo radikála zvenčí, nebo pomatence, jako byl například v Norsku Breivik,“ míní. „Takový je dneska svět,“ poznamenal. Upozornil, že k radikalizaci muslimů nemusí přispívat život v ghettech, tak jako je tomu například ve Francii.

Připomněl teroristický útok na metro a patrový autobus v Londýně v roce 2005.

„Pachateli byli Angličané, kteří nevyrůstali ve vyloučené lokalitě, ale normálně žili a pracovali. Pro radikalizaci nepotřebujete ghetto, kde budou ženy chodit v burkách a muži budou bez práce,“ dodal.

Podle bývalého šéfa vojenské rozvědky Andora Šándora česká muslimská populace není bezproblémová, ale není radikální.

Podle něj je důležité, aby se u nás neprohlubovaly zbytečné protiislámské nálady. „Například vyzývat muslimy, aby se vzdali koránu, je nebezpečná hloupost,“ myslí si. Předseda Ústředí muslimských obcí, které útoky v Paříži odsoudilo, Muneeb Alrawi Právu řekl, že on sám nezaznamenal nikoho, kdo by chtěl českou muslimskou komunitu zradikalizovat. „Ne všichni muslimové u nás jsou však s námi v kontaktu,“ podotkl. Jako příklad uvedl muslimy, kteří u nás krátkodobě studují.

Zvýšená bezpečnostní opatření platí

„Kdybychom si něčeho takového všimli nebo měli o někom nějaké pochybnosti, rázně bychom proti tomu zasáhli,“ sdělil. Jak včera zopakoval mluvčí BIS, tajná služba v tuto chvíli nemá žádné informace o tom, že by Česku hrozilo bezprostřední nebezpečí. Přesto zatím zůstávají v platnosti zvýšená bezpečnostní opatření.

Policisté mnohem více hlídají mezinárodní letiště, klíčové dopravní uzly, jaderné elektrárny či zdroje pitné vody. Po dohodě se Slovenskem bude více monitorovaná i česko-slovenská hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám