Hlavní obsah

O svobodu lze snadno přijít, varovali politici

– Praha • Aktualizováno

O demokracii lze snadno přijít, varovali politici během úterní pietní vzpomínky na Národní třídě v Praze. Mnozí se i zamýšleli nad současnou situací a zklamáním Čechů z politopadového vývoje. Vicepremiér Andrej Babiš tvrdí, že sametová revoluce nesplnila všechna očekávání lidí, exprezident Václav Klaus je přesvědčen, že zklamání plyne „raketového startu, který dostal obrat”.

Politici si na Národní třídě připomněli výročí 17. listopadu

 
Článek

"Tak samozřejmě 17. listopad nám přinesl základní změny - svoboda slova, svoboda cestování a volného pohybu a svoboda podnikání," uvedl. Tyto hodnoty si podle něj musíme připomínat. "Vidíme, že už někteří naši mladí studenti ani nevědí, co to byl 17. listopad, co ti lidi, kteří se nebáli bojovat proti komunistickému režimu, pro nás přinesli," dodal.

Revoluce ale podle vicepremiéra nebyla tak zásadní změnou, jak lidé v Československu v roce 1989 předpokládali, a všechna jejich očekávání se nesplnila. "Tenkrát lidi byli jednotní, byli nadšeni, čekali obrovskou změnu, a samozřejmě v některých směrech se nenaplnila," řekl.

Důraz na soudržnou společnost

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomněl, že vždy je třeba přemýšlet o kvalitě demokracie a svobody, kterou máme. „Je důležité, abychom měli společnost, která je soudržná,” dodal s poukazem na přetrvávající sociální nerovnosti.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je ale svobodné vyjadřování názorů jedním z výdobytků 17. listopadu. "Dnešní den je pro mě velmi silnou připomínkou, že o svobodu je potřeba bojovat každý den, protože o ni můžeme snadno přijít," řekl.

Bývalý prezident Václav Klaus si na Národní třídě položil otázku, zda zklamání veřejnosti neplyne z toho, že „raketový start dopředu najednou dostal obrat”. Podle Klause opět hrozí, že míra lidské svobody bude opět omezena. „To je něco, co jsme nečekali,” připustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám