Hlavní obsah

Francie kvůli útokům požádala ČR o prověření aut a osob

Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v sobotu řekl České televizi (ČT), že francouzští policisté požádali ČR o informace o určitých lidech a autech.

Foto: Jakub Troníček, Právo

Policisté v pařížských ulicích

Článek

„Francouzští kolegové nás požádali o informace o určitých lidech a značkách aut, pracuje na tom od noci hlavně Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Tito lidé nebyli ale podle posledních informací zachyceni v ČR,“ uvedl Chovanec pro ČT.

"Prověřujeme několik informací, které z Francie přicházejí, na základě mezinárodní spolupráce," řekl později ministr ČTK.

Žádost francouzských úřadů byla podle něj zaměřena obecně na celou Evropu. "Není to čistě k České republice," uvedl.

Mluvčí útvaru ÚOOZ Pavel Hanták prověřování údajů komentovat nechtěl. Chovanec v ČT uvedl, že Francií zmiňovaná jména a značky zatím v Česku zachyceny nebyly, ale vyšetřování je na začátku.

Posílena ostraha

Policie posílila již během noci ostrahu obchodních center, letiště, důležitých objektů a ambasád. Během soboty zesílila hlídky také okolo brněnské mešity. Informace o nebezpečí, které by hrozilo ČR ale policie nemá. [celá zpráva]

Při pátečních útocích zemřelo nejméně 127 lidí. Americká stanice CNN původně hovořila dokonce až o 153 mrtvých. Přes tři stovky lidí byly zraněny, desítky z nich stále ještě bojují o život.

Podle vyšetřovatelů útočilo celkem osm teroristů, jednoho z nich zabili policisté, dalších sedm se odpálilo při sebevražedných bombových atentátech. V sobotu se k útokům přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám