Hlavní obsah

Neviděli jste Miloše? TOP 09 hledá svědky Zemanovy účasti na demonstraci v listopadu 1989

TOP 09 se rozhodla spojit letošní oslavy výročí událostí 17. listopadu s hledáním pamětníků, kteří by mohli dosvědčit, že byl prezident Miloš Zeman účastníkem demonstrace, která 17. listopadu 1989 skončila masakrem na Národní třídě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Miloš Zeman říká, že byl 17. 11. 1989 na Národní mezi 2000 lidmi, které bílé přilby zamkly a pak surově zbily. Hledáme svědky, kteří tehdy na Národní Miloše Zemana viděli. Možná budeme mít víc štěstí než Jiří Ovčáček, který stále ještě nenašel údajný článek Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman,” vyzvala strana  na sociálních sítích s poukazem na článek, jehož existenci odborníci odmítli, ale prezident jej „určitě” četl.

Události na Národní třídě, při nichž příslušníci Veřejné bezpečnosti zbili demonstranty, se staly jedním ze symbolů listopadových událostí, které záhy vyústily v pád komunistického režimu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman: Žádná krvavá řež

Zeman loni na konferenci věnované 25. výročí listopadových událostí označil tehdejší akci za jednu z mnoha demonstrací.

„Prosím vás, každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z lidových milicí, když dostali povel ,obušky k nasazení připravit', tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli,” řekl Zeman, který v jiném rozhovoru uvedl, že se demonstrace zúčastnil s tehdejší přítelkyní.

„Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z ,x' demonstrací,” dodal na loňské konferenci.

Skutečnou revoluci podle něj nastartovala až nepravdivá zpráva o smrti studenta Martina Šmída, která v lidech vyvolala pozdvižení, protože přišla právě na výročí 17. listopadu 1939.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám