Hlavní obsah

Armáda zahltila NBÚ žádostmi o prověrky

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do úzkých dostalo ministerstvo obrany Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Zcela jej zahltilo žádostmi o prověření vojáků a úřad nestíhá. Podle ředitele NBÚ Dušana Navrátila ministerstvo zvýšilo počet žádostí o prověření z každoročních tří tisíc žádostí na 3800.

Foto: nbu.cz

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil

Článek

„Na to nemáme lidi, pokud máme dělat prověrky kvalitně,“ řekl ve čtvrtek Navrátil na jednání sněmovního výboru pro obranu.

Armáda podle něj navýšení zdůvodňuje tím, že začala nabírat více lidí, a také chce, aby měla více prověřených lidí, které může posílat do zahraničních misí. Pro fungování v mezinárodních akcích totiž vojáci potřebují prověrky minimálně na stupeň tajné.

Ředitel NBÚ podle svých slov proto začal s ministerstvem vyjednávat, aby počet žádostí snížil. Pokud k tomu nedojde, bude muset úřad nabrat více lidí a proškolit je. To ale podle Navrátila zabere čas i peníze.

Reklama

Související články

Armádu čekají roky hojnosti

Po letech rozpočtových škrtů čekají českou armádu roky hojnosti. Nejvíc se to ukáže na letectvu. To sice není nijak rozsáhlé, ale údržba, provoz, nákup nových...

Výběr článků

Načítám