Hlavní obsah

V Drahonicích se zranili tři uprchlíci, jeden je v nemocnici

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drahonice
Aktualizováno

Situace v uprchlickém zařízení v Drahonicích na Lounsku se ve středu odpoledne vyhrotila. Dva z běženců se poranili, jeden se pokusil napadnout ochranku. Jeden zraněný skončil v žatecké nemocnici na ošetření. Někteří z cizinců od úterý drží hladovku, protože se bojí, že budou z ČR deportováni.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Sanitka v Detenčním zařízení Drahonice

Článek

K protestní hladovce se část migrantů rozhodla poté, co v noci na úterý odjelo z Drahonic 40 lidí, které Česko vrátilo do jiné evropské země na základě tzv. Dublinského řízení. Ostatní se bojí, že je české úřady chtějí vrátit do země, odkud přišli. [celá zpráva]

Někteří z uprchlíků nevečeřeli už v úterý, ve středu jich nepřišlo na snídani 40, oběd jich pak odmítlo osmatřicet.

„Cizinci zvyšovali intenzitu protestu proti svému zajištění. Krom toho, že neodebírali stravu se tři muži sebepoškodili. Dva se pořezali na rukou, jeden se pokusil napadnout člena bezpečnostní agentury. Policie okamžitě zasáhla a muže zpacifikovala. Když ho odváděli, tak prorazil hlavou skleněnou výplň dveří a způsobil si řezná poranění na hlavě,“ popsala situaci Právu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Jeden z pořezaných cizinců skončil na ošetření v nemocnici.

Obavy z deportace

Podobné incidenty jsou podle Rendlové v uprchlických zařízeních poměrně časté.

„Policie řešila situaci okamžitě, nerozrostlo se to v nějaké velké konflikty,“ uvedla Rendlová. Ve středu večer už byla podle jejích slov situace v Drahonicích klidná.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Detenční zařízení v Drahonicích

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Uprchlík v zařízení v Drahonicích na Lounsku

Na základě odjezdu části cizinců se v zařízení v úterý mezi některými zbývajícími rozšířila nepravdivá informace, že byli cizinci vráceni do země původů.

„Proto někteří z klientů začali avizovat, že by mohli začít držet hladovku, tuto mylnou informaci jim však zaměstnanci zařízení vysvětlili,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Podle vedoucího drahonického zařízení Jana Novotného byli odvezením čtyřicítky kamarádů stávající klienti překvapeni. „Je to druh reakce na to, že jsou nejistí, nevědí, jak dlouho zde budou pobývat. Tu reakci ale nechápu. Od počátku je s nimi hovořeno, je jim vysvětlována jejich situace a proč zde jsou,“ řekl Právu Novotný.

„Jsme v nové válce a ve vězení”

Pobyt v detenčním zařízení je pro cizince stresující. O sebepoškození se někteří pokusili již v úterý. Například mladý muž si vyfasoval holítko a šel se oholit. „Tak nějak v tom stresu se škrábnul na levém zápěstí. Nebylo to žádné život ohrožující říznutí, byla to otázka jednoho stehu,“ řekl Novotný. Jeden z běženců se také poranil při rozbití okna.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Detenční zařízení v Drahonicích

Cizinci tvrdí, že jsou v zařízení vězněni a obávají se deportace do zemí svého původu. V detenčním zařízení také zůstávají příliš dlouho. „Ve většině našich případů jsme snesli zadržení prvních 90 dnů, avšak další prodlužování našeho věznění zde již nesneseme. Prcháme před válkou vězením a násilím a ocitáme se v nové válce a vězení,“ napsali v prohlášení uprchlíci.

Detenční zařízení v Drahonicích vzniklo z areálu bývalé věznice, má kapacitu 240 lidí. Ve středu jich tam zůstávala zhruba stovka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám