Hlavní obsah

Lidovci sázejí na Čunka, po volbách chtějí tři hejtmany

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli na celostátní úrovni se lidovci drží kolem šesti sedmi procent, v krajích, zvláště moravských a východočeských, si věří natolik, že chtějí po krajských volbách 2016 obsadit až tři hejtmanská křesla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Jiří Čunek

Článek

„Hejtmany jsme už měli a nevidím důvod, proč bychom v jednom, dvou či třech krajích nemohli mít hejtmana znovu,“ řekl Právu šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Za důležité považuje vrátit se do krajských zastupitelstev ve Středočeském nebo Plzeňském kraji, do nichž se jim v roce 2012 nepodařilo probojovat.

Bělobrádek na jaře obhájil místo předsedy lidovců a jedním z jeho předsevzetí bylo „rozlomit rudo-oranžové koalice v krajích“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je těžké bojovat proti velkým stranám, ty mohou nasadit houpacího koně a mají jistých deset procent
Jiří Čunek

Šanci na úspěch mají hlavně ve Zlínském kraji, kde kandidátku KDU-ČSL zřejmě povede senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek. Ještě musí rozhodnout primární volby, ale podle místopředsedy strany, poslance a zlínského zastupitele Ondřeje Benešíka je Čunek nejsilnější kandidát.

„Osvědčil se v minulých volbách, kdy ostatní zválcoval ve velkém,“ řekl Právu Benešík. Narážel na to, že Čunek získal nejvíc preferenčních hlasů.

Čunek si věří. „Pokud kandidátku povedu, tak chci, abychom vyhráli,“ uvedl pro Právo. Dodal, že bude složité porazit strany, kterým se vede v celostátní politice, jako je ČSSD nebo ANO. „Je těžké bojovat proti velkým stranám, ty mohou nasadit houpacího koně a mají jistých deset procent,“ poznamenal.

Uspět by mohli lidovci i v Jihomoravském kraji, kde jsou v krajské vládě a v minulosti byl hejtmanem současný náměstek hejtmana a senátor Stanislav Juránek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek (vlevo) se Stanislavem Juránkem ukazují právě podepsanou koaliční smlouvu.

Ten by znovu rád vedl jihomoravskou kandidátku, ale bude to mít těžší, protože o místo lídra má zájem náměstek hejtmana Roman Celý, který v květnu porazil Juránka ve volbě na krajského šéfa.

Své šance by mohli jihomoravští lidovci zvýšit společnou kandidátkou se Starosty a nezávislými, s nimiž vyjednávají ještě v jižních Čechách, v Ústeckém kraji nebo na Karlovarsku.

Šéf stíhá vládu, kraj i město

Lidovci v Koalici pro Pardubický kraj dlouhodobě bodují na druhém či třetím místě. A znovu je povede první náměstek hejtmana Roman Línek.

Dosáhnout na hejtmanský post by lidovci mohli i v sousedním regionu – opakovaně kandidují v Koalici pro Královehradecký kraj. Před čtyřmi roky listinu vedl Bělobrádek a měl blízko k tomu, stát se hejtmanem. Podle jeho slov stačil jeden mandát a mohli utvořit koalici s TOP 09 a Starosty, ODS a Východočechy.

I příští rok chce do krajského zastupitelstva proniknout, ale ne v čele, kandidátku podpoří z nižší pozice. „Být krajským a městským zastupitelem má nesporné výhody, ale je to možné jen v případě, že jsem řadový zastupitel, jinak bych to časově nestíhal,“ řekl Bělobrádek. Ten kromě vlády a kraje zasedá i v zastupitelstvu Náchoda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

O lídrovi královéhradecké kandidátky by se mělo v nejbližších týdnech rozhodnout. Mohl by se jím stát např. šéf krajské KDU-ČSL Vladimír Derner nebo předseda zastupitelů Jiří Veselý.

Jasno mají lidovci na Olomoucku, tam se stal lídrem krajský šéf, místostarosta Velké Bystřice a krajský zastupitel Ivo Slavotínek.

V Moravskoslezském kraji budou lídra vybírat např. mezi krajským šéfem a senátorem Jiřím Carbolem nebo šéfem celostátní Charity Lukášem Curylem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám