Hlavní obsah

Podmínky pro přiznávání zvláštních práv církvím se nezpřísní

Podmínky pro přiznávání takzvaných zvláštních práv církvím se nezpřísní. Sněmovna zamítla v úterý novelu opozičního Úsvitu, podle níž by se k takovým žádostem musely vyjadřovat i tajné služby a policie. Církve by nesměly podle předlohy vzbuzovat důvodnou obavu nebo podezření, že ohrožují zahraničněpolitický zájem České republiky nebo veřejný pořádek a národní bezpečnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ČSSD během jednání Sněmovny

Článek

Takzvaná zvláštní práva znamenají právo zřizovat církevní školy, vyučovat náboženství na státních školách nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Církev s těmito právy může také pověřit své duchovní duchovenskou službou v armádě nebo ve věznicích.

Proti předloze se postavila i vláda, která upozornila mimo jiné na politizaci rozhodování. Skutečnost, že k omezení náboženské svobody by stačily jen obavy nebo podezření z ohrožení, by prý mohla být protiústavní.

Většina diskutujících poslanců, kteří předlohu podpořili, varovala před islámem. Poslanec za Úsvit Martin Lank ale zdůraznil, že norma se nedotýká náboženské svobody.

"Braňme Evropu, ale braňme ji před vlastní blbostí a slabostí," podotkl Vítězslav Jandák (ČSSD). Zamítnutí předlohy, byť až ve druhém hlasování, prosadil předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek, podle kterého nerespektuje rovné podmínky.

Změna zákona měla podle autorů zabránit šíření radikálních myšlenek, které nejsou slučitelné s evropským civilizačním okruhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám