Hlavní obsah

Češi uprchlíkům v nouzi nabídnou peníze i nocleh, ukázal experiment

– Kolín
Novinky, lsi, vt

Iniciativa HateFree Culture se rozhodla prověřit, zda jsou Češi skutečně tak xenofobní, jak se může zdát při pohledu do diskusí na internetu. Do ulic Kolína proto vyslala syrskou rodinu, která vypadala, jako by patřila k současné uprchlické vlně. Část lidí rodinu ignorovala, mnoho obyvatel však ochotně radilo a nabízelo jí pomoc.

Experiment iniciativy HateFree CultureVideo: HateFree Culture

 
Článek

V Kolíně oslovila iniciativa kolem padesáti lidí. „Obracelo se na nás čím dál víc lidí, kteří chtějí lidem pomoci. Zároveň s tím je internet plný negativních reakcí. Chtěli jsme si prověřit, jestli uprchlíkovi pomůžou, nebo se k němu budou chovat nenávistně, když s ním budou konfrontováni,” řekl Novinkám koordinátor projektu Lukáš Houdek.

Role uprchlíka se zhostil student mezinárodních vztahů na Západočeské univerzitě Navdar Mohamed se svou rodinou. Reakce obyvatel středočeského města ho překvapila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedna z žen mu jako uprchlíkovi darovala tisíc korun, jiný muž zase jablka. „Jeďte! Domů jeďte!“ řekla naopak česky žadateli o pomoc jedna z žen.

Nabídl i nocleh

„V naší zemi je hodně rasistů,” poradil zase Navdarovi muž s kočárkem. Část lidí pak syrské rodině radila, aby se vydali spíše do Německa. Situace v malém městě prý není příznivá.

Jeden z obyvatel Kolína naopak ukázal opravdu otevřené srdce. „Pojďte se mnou. Můžete přespat v mém bytě. Dorazím v devět hodin z práce, můžeme prodiskutovat vaši budoucnost,” řekl 65letý muž, který se nebál cizí lidi nechat u sebe doma samotné.

Sám Navdar hodnotil pro Novinky experiment pozitivně: „Nečekal jsem tak dojemnou reakci, spíše jsem naopak čekal, že od nich dostanu pár facek. Bylo to opravdu dojemné”.

Samotný pokus překvapil i Houdka. „Hodnotím ho jednoznačně pozitivně. Nejvíce mě překvapilo, že lidé byli vstřícní a ochotní. To, že nejnegativnější reakcí bylo, aby jeli pryč, hodnotím v zásadě také pozitivně. Důležité je, že se lidé nechovali jako na internetových diskusích a tváří v tvář uprchlíkům dokázali pomoci,” doplnil.

Anketa

Nabídli byste pomoc uprchlíkovi v nouzi?
Ano
20,4 %
Ne
79,6 %
Celkem hlasovalo 5103 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám