Hlavní obsah

Sobotka má po jednání s Bílkem stále pochybnosti o fungování GIBS

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má stále pochybnosti o fungování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sobotka to uvedl po jednání s ředitelem inspekce Ivanem Bílkem. Nezbytné je podle předsedy vlády počkat na závěry vyšetřování olomoucké korupční kauzy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Dnešní rozhovor s ředitelem GIBS nerozptýlil mé pochybnosti o fungování inspekce. Nyní bude nezbytné vyčkat, jak celou případnou odpovědnost GIBS posoudí orgány činné v trestním řízení,” uvedl Sobotka.

Premiér si Bílka pozval na kobereček, aby si nechal vysvětlit spekulace o možných pochybeních v práci GIBS, které se v posledních dnech objevily v médiích.

Premiér chtěl znát důvod nečinnosti GIBS

Zajímalo ho především, proč v tzv. akci Vidkun nevyšetřovala příslušníky Policie ČR ve spolupráci se státním zastupitelstvím právě GIBS. Chtěl také vědět, jaký byl důvod nečinnosti GIBS, pokud jde o vyšetřování možných klientelistických struktur v rámci policie v Olomouckém kraji.

Bílek je dlouhodobě považován za člověka blízkého někdejšímu ministru vnitra za ODS Ivanu Langerovi. V kauze čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým Langerovým přítelem.

Podle neověřených informací Práva z bezpečnostních kruhů je Bílek jedním z těch, kteří v souvislosti s vysoce utajovaným vyšetřováním uvízli v odposlechové síti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám