Hlavní obsah

ČT se v Událostech omluvila Rittigovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká televize se ve čtvrtečních Událostech omluvila kontroverznímu podnikateli Ivo Rittigovi. Omluvu veřejnoprávnímu médiu nařídil v únoru Městský soud v Praze, a to za reportáž spojující Rittiga s penězi a zlatem zabavenými v kauze Nagyová. ČT se neúspěšně bránila u Nejvyššího soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Rittig

Článek

Lobbista zažaloval ČT za to, že ho v reportáži z loňského února spojila se 150 milióny a desítkami kilogramů zlata, které našli detektivové z ÚOOZ při razii v červnu 2013.

Omluvu v hlavním zpravodajském pořadu ČT přečetl moderátor Jakub Železný.

„Omluva panu Ivo Rittigovi: V pořadu České televize Události odvysílaném dne 13. 2. 2014 bylo zveřejněno tvrzení, že Policie ČR zajistila ve firmách pana Ivo Rittiga 150 miliónů a desítky kilogramů zlata. Toto tvrzení je nepravdivé a za jeho zveřejnění se omlouváme, Česká televize,“ uvedl v Událostech Železný.

Rittig reportáž napadl a pražský městský soud v únoru nařídil, aby se mu ČT ve vysílání omluvila. Podle kontroverzního podnikatele byla reportáž odvysílána s dlouhým časovým odstupem, během kterého si ČT mohla ověřit pravdivost informace.

Televize se po rozhodnutí městského soudu ještě dovolala k Nejvyššímu soudu, ten však dovolání odmítl a potvrdil původní verdikt.

Rittig požadoval od České televize také omluvný dopis, v tom mu ale soud nevyhověl.

Soudil se i se Zaorálkem

Kvůli stejné kauze se Rittig soudil i se současným ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Lobbista loni dosáhl částečného úspěchu, když soud rozhodl, že se mu Zaorálek musí omluvit soukromým dopisem za spojení s nalezenými penězi a zlatem.

Veřejnou omluvu v deníku Právo, omluvu za Zaorálkův výrok o lupičích i požadovaný nárok na 100 tisíc korun ale soud zamítl. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám