Hlavní obsah

V České Lípě dostali nápad, jak ochránit děti. Vykácejí jedovaté keře a stromy

Právo, Jaroslav Švehla
Česká Lípa

Stejně jako v pohádkovém království vysekali všechny rostliny s trny, v areálech mateřských a základních škol v České Lípě čeká nejspíš stejný osud všechny keře a stromy, které jsou jedovaté. Na černé listině se objevily například břečťan popínavý, jalovec chvojka nebo tis červený či rododendron. Ředitelé škol považují opatření za hysterické.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Červené plody tisu

Článek

Seznam jedovatých rostlin již městský úřad rozeslal školám. Jejich ředitelé nyní musí prověřit, které z těchto rostlin na svých pozemcích mají, a úřadu poslat případné žádosti o jejich pokácení.

„Navrhl jsem, abychom v první fázi zmapovali jedovaté rostliny, které se v areálech vyskytují. Záleží na vedení škol a mateřských školek, jak se k tomu postaví,“ vysvětlil českolipský radní Petr Máška (ČSSD). Právě on prověrku školních zahrad inicioval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ředitelů je to hysterie

Ředitelé škol však iniciativu považují za přehnanou a okrasné keře vykácet nechtějí. „Z rostlin v seznamu tu máme akáty. Stromořadí je tu mnoho let a žádný problém nikdy nebyl. Nikomu nevadí a nechystáme se je odstranit,“ řekl Právu ředitel českolipské základní školy v Tyršově ulici Antonín Lačný.

Obdobně mluvil i šéf největší českolipské základní školy na sídlišti Špičák Libor Šmejda. „Přijde mi to jako hysterie. Někdo uviděl keř, co tam rostl třicet let, na internetu si přečetl, že to je jedovaté, a na to konto zřizovatel rozpoutal kampaň. Je to přehnané,“ prohlásil Šmejda a dodal, že si za svou praxi nepamatuje jediný případ otravy z rostlin vyjmenovaných na seznamu.

Nápad se nelíbí ani opozici. „Není možné držet děti v umělém světě bez nebezpečí a bezhlavě kácet. Děti musí vědět, že tis je jedovatý a že nesmějí bobule jíst. Ostatně louky jsou plné jedovatých rostlin a sídliště plná pámelníku,“ sdělil opoziční zastupitel Tomáš Vlček (Starostové pro Liberecký kraj).

Anketa

Měl by stát nechat vykácet všechny jedovaté keře a stromy v zemi?
Ano
3,1 %
Ne
96,9 %
Celkem hlasovalo 6129 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám