Hlavní obsah

Vyhostěme norskou velvyslankyni, žádá kvůli Michalákovým europoslanec

Právo, Novinky, zpe, swe
Aktualizováno

Dočasně přerušit vztahy s Norskem kvůli případu Evy Michalákové navrhuje europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Je také pro okamžitý odchod norské velvyslankyně. „Případ je bezprecedentní porušení veškerého mezinárodního práva,“ řekl Novinkám. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý ve Sněmovně prohlásil, že chce s norskou velvyslankyní mluvit a tlumočit tak Norsku své rozhořčení. Země rozhodnutím o adopci mladšího chlapce podle něj porušila svůj slib.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

Článek

„Je to poprvé, kdy jsou dány k adopci děti jiného státu bez konzultace s daným státem. Tenhle případ je bezprecedentní porušení veškerého mezinárodního práva. Jsem pro to, abychom opravdu do vyřešení případu přerušili vztahy,“ uvedl Zdechovský.

„Budu žádat o okamžitý odchod norské velvyslankyně,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr zahraničí Zaorálek chce s velvyslankyní o rozhodnutí norských úřadů mluvit a vyjádřit tak své rozhořčení. „Rozhodnutí, které dnes padlo, pokládám za nehorázné,” rozohnil se ve Sněmovně Zaorálek.

„Byli jsme ujišťováni, že k adopci nemůže dojít. Pokládám to za porušení toho, co nám bylo z norské strany slíbeno a naznačováno,” prohlásil.

„Norové sebrali Michalákové právo na oba syny za zveřejnění případu... takto se chovali pouze nacisté!!!“ napsal europoslanec na svůj Twitter.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek si však myslí, že to není dobrý nápad. „K takovému zásadnímu kroku jako přerušení styku s Norskem nenastal čas,“ reagoval na názor svého europoslance. Se Zdechovským chce celou věc probrat.

Musí vyčerpat zákonné možnosti, připomnělo ministerstvo

Černínský palác Právu potvrdil, že rozhodnutí úřadu v norštině obdržel a  teď je studuje.

Další kroky teď podle ministerstva musí učinit Michaláková, která ještě nevyčerpala všechny možnosti, jež jí dává norský právní řád.

„Hlavním hybatelem je paní Michaláková, která se svou právní zástupkyní ještě nevyčerpala všechny právní nástroje dané norskými zákony. Teprve po vyčerpání všech opravných prostředků může zahájit řízení Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku,“ sdělila Právu Irena Valentová z tiskového odboru MZV.

Tvrdý verdikt, uznala Marksová

„Rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího z chlapců považuji za velmi tvrdé a jsem velice zvědavá na jeho odůvodnění v rozsudku, který ovšem ještě není přeložen z norštiny," okomentovala verdikt ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Pokud vím, Norové postupují v souladu se svým vnitrostátním právem,” dodala k nápadu Zdechovského.

S tím, že česká vláda by měla v případu podniknout nějaké kroky, souhlasí předseda ODS Petr Fiala. „Cesta vyhošťování norské velvyslankyně ale není nejlepší. Je to gesto, které nikomu nepomůže,“ komentoval Fiala.

Stát podle Fialy nemůže bez zdůvodnění sebrat rodičům děti. „Pokud se někdo dopustil trestného činu, ať je potrestán.Takto jsou potrestány děti,” sdělil.

Odvolání i apel na premiéra
Michaláková přišla o rodičovská práva a možnost kontaktu se starším synem, mladší byl dán k adopci rodině, v níž dlouhodobě žije. Otec rodičovské právo neztratil.
"Evě (Michalákové) například extrémně uškodily komentáře úplně cizích lidí z internetových diskusí, kde mluvili o únosu," uvedla právnička rodiny Dora Boková.
Michaláková se proti rozhodnutí odvolá. Její právníci se obrátí na předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) a požádají jej o poskytnutí diplomatické ochrany Michalákové, protože v řízení o navrácení dětí údajně vyšly najevo skutečnosti, které potvrzují, že proces odebrání dětí byl veden v rozporu se zásadami spravedlivého procesu.

Norské úřady v úterý navrhly poslat mladšího syna Michalákové k adopci, ke staršímu synovi ztrácí matka na základě rozhodnutí rodičovská práva. [celá zpráva]

Chlapci byli rodině odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo.

Anketa

Měla by ČR v reakci na odebrání bratrů Michalákových vyhostit velvyslankyni Norska?
Ano
86,1 %
Ne
13,9 %
Celkem hlasovalo 9019 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám