Hlavní obsah

Tradiční piškoty Opavia změnily tvar i chuť. Výroba se přesunula do Polska

Aktualizováno

Tradiční piškoty Opavia už podle některých zákazníků nejsou, co bývaly. Liší se barvou, tvarem i chutí. Firma Mondelez, která Opavii vlastní, však připouští jen „občasné odchylky ve změně tvaru”. Na změny tradiční české dětské pochoutky se zaměřil pořad A DOST! internetové televize Stream.cz.

 
Článek

„Tou změnou jsem byl doslova šokován. Menší, tvrdší, chuťově horší. Neskutečné. Oni už dělají blbce i z dětí, které ještě neumí ani mluvit,“ napsal jeden ze zákazníků v internetové diskusi.

„Vyhodila jsem celé balení piškot..., myslela jsem, že se mi zkazily. Ani moje 5letá dcera je nechtěla jíst. Fakt hnus,“ komentovala další ze zákaznic.

Firma Mondelez, která Opavii vlastní, však tvrdí, že změny ve složení nedělala. „Složení piškotů se nezměnilo, mění se technologie výroby. Z toho důvodu jsou menší a mají jinou konzistenci. Samozřejmě ta konzistence může mít vliv na tu chuť, ale ve složení se vůbec nic neměnilo,“ řekla pořadu A DOST! operátorka ze zákaznické linky firmy Mondelez.

Tím však popřela informace, které sama firma uvádí na obalu. Na původním pytlíku je totiž napsáno, že piškoty obsahují 54 procent pšeničné mouky. Nové piškoty obsahují mouky o čtyři procenta méně.

„Drobné změny v informacích uváděných na obalu jsou způsobeny výhradně změnou metodiky výpočtu nutričních hodnot a složení výrobků. Piškoty jsou nadále bez barviv i konzervantů, složení i výrobní postup je stále zcela totožný. Jen s ohledem na změnu legislativy již nemůžeme informaci o absenci konzervantů a barviv na obalech uvádět, protože se tím tradiční Piškoty nijak neliší od konkurenčních piškotů a pro spotřebitele by uvedení takové informace mohlo být matoucí,” doplnila ve čtvrtek ve svém vyjádření společnost Mondelez.

Foto: Stream.cz

Původní (vlevo) a nový piškot Opavia. Firma připouští jen občasné odchylky ve změně tvaru jednotlivých výrobků.

Původní a nová verze piškotů se liší také ve výživových hodnotách, množství bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny. Kromě toho už na nových obalech nenajdeme nápis „bez konzervantů“ a „nízký obsah nasycených mastných kyselin”.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny balení piškotů Opavia

Kvalita se podle firmy nemění

Mediální oddělení firmy Mondelez přiznalo, co nechtěla pracovnice zákaznické linky prozradit, a sice že piškoty už se nevyrábějí v ČR. Linka v Opavě byla zrušena a přesunuta do Polska.

„Výroba produktu Piškoty Opavia byla z technologických a kapacitních důvodů přesunuta do polského výrobního závodu společnosti Mondelez International, který podléhá stejně přísným hygienickým a legislativním normám jako kterýkoli závod v Evropské unii,“ napsal šéf komunikace Lukáš Hora firmy Mondelez.

Výslednou kvalitu produktu podle něj změna v žádném případě nemění. „V současné době využíváme při výrobě stejnou výrobní linku, stejné suroviny i stejný typ mouky. Receptura výrobku zůstala stejná. Občasné odchylky ve změně tvaru jednotlivých výrobků jsou způsobeny přesunem výrobní linky do jiné továrny a doladěním výrobní technologie v prvních dnech výroby. Na vyladění výrobního postupu nyní intenzivně pracujeme,“ dodal.

Anketa

Zaznamenali jste rozdíly u Piškotů Opavia?
Ano a přestal/a jsem je kupovat
98,3 %
Ano, nevadí mi
0,3 %
Ne
1,4 %
Celkem hlasovalo 16349 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám