Hlavní obsah

Červené trenky nad Hradem mají další oběť

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Kvůli červeným trenkám padla na Hradě další hlava. Z funkce byl k pondělnímu datu odvolán velitel Hradní stráže Radim Studený. Na svém Twitteru o tom informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Foto: Ztohoven, ČTK

Členové performerské skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky.

Článek

„Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky R. Pilc (Rostislav pozn. red.) odvolal k dnešnímu datu z pozice velitele Hradní stráže R. Studeného,“ uvedl Ovčáček na Twitteru.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Náčelník vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc odvolal velitele Hradní stráže Radima Studeného (vlevo na snímku z 3. června 2013, vpravo je prezident Miloš Zeman).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nelze vyloučit, že v reakci na akci organizované tlupy zlodějů na Hradě dojde ještě k dalším personálním změnám,“ sdělil Novinkám Ovčáček.

Plukovník Studený se stal šéfem Hradní stráže v dubnu 2007. Předtím působil od roku 1994 na několika funkcích na generálním štábu.

Bezpečnostní opatření

Kvůli incidentu, kdy nad sídlem hlavy státu místo prezidentské standarty recesisté ze skupiny Ztohoven vyvěsili obří rudé trenky, už skončil ve funkci šéf ochranky prezidenta Petr Dongres. Jeho odchod požadoval prezident Miloš Zeman, sám Dongres požádal o přeložení. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Akce Ztohoven na Hradě

Hrad také bezprostředně zvýšil bezpečnostní opatření. [celá zpráva]

Recesisté podle vlastního vyjádření trenky na Pražský hrad vyvěsili hned z několika důvodů. „Nad Pražským hradem zavlála zástava muže, který se nestydí,“ uvedli ve svém prohlášení. [celá zpráva]

Vizitka Radima Studeného (46)
V čele Hradní stráže stanul plukovník Studený v dubnu 2007, kdy nahradil Jaroslava Pekaře. Před převelením na Pražský hrad působil od roku 1994 v řadě funkcí na generálním štábu (GŠ), byl mimo jiné učitelem ve vojenské autoškole, později zastával velitelské funkce v rámci výcvikového praporu a zabezpečovací brigády GŠ. Od ledna 2005 pak působil jako zástupce velitele na pražském posádkovém velitelství.
Během Studeného působení se zlepšila pověst Hradní stráže, kterou v předchozím období poškodilo několik afér (například sexuální zneužívání, šikana nebo focení pornografických materiálů vojáky v uniformách).
Koncem roku 2008 se v tisku objevily informace, že Studený čelí řadě anonymních udání. Psalo se v nich, že při neopatrné manipulaci se zbraněmi bylo postřeleno už několik vojáků, že velitel se v den státního svátku pozvracel na hradním nádvoří a v opilosti rozkopal pamětní věnce a že vojáci běžně berou drogy. Vojenská policie podle DNA ze slin na známkách zjistila, že dopisy posílal Studeného předchůdce ve funkci Pekař, ten ale autorství odmítl. V roce 2010 se obrátil na soud, který zrušil rozhodnutí náčelníka generálního štábu o jeho vině kvůli spáchání přestupku proti občanskému soužití za údajné psaní dopisů.
Radim Studený se narodil 1. října 1969 v Ostravě, kde maturoval na průmyslovce. Na přelomu 80. a 90. let vystudoval brněnskou vojenskou akademii, po vysoké škole zamířil v roce 1992 na generální štáb.
Studený je ženatý, má dva syny.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám