Hlavní obsah

Schwarzenberg: Zeman je v pozoruhodném souladu s Putinovými tezemi

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projev prezidenta Miloše Zemana na půdě Valného shromáždění OSN je podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga v pozoruhodném souladu s tezemi, které propaguje ruský prezident Vladimir Putin. Schwarzenberg také podotkl, že Zeman v projevu zapomněl na Ukrajinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg během vyhlašování výsledků voleb

Článek

„Pan prezident je tady v pozoruhodném souladu s tezemi, které propaguje (ruský) prezident Vladimir Putin, ...pozapomněl na Ukrajinu,“ citovala Schwarzenberga ČTK.

„Je zajímavé, že vystoupení pana prezidenta se velmi blíží ruským zahraničněpolitickým zájmům. On totiž není jenom Islámský stát, byť je to velká hrozba, ale také Ukrajina. A na to pan prezident úplně zapomněl,“ doplnil místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Zmínka o Ukrajině by neuškodila ani podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka. „Zapojení Ruska je pro řešení blízkovýchodního konfliktu důležité, na druhé straně to nemůže být záminka k rezignaci na situaci na Ukrajině,“ komentoval.

„Jsem přesvědčen, že pokud by se tam mělo něco zmínit, tak je to spíš vztah mezi současnými Spojenými státy a Evropskou unií,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Zeman v projevu vyzval k vytvoření široké mezinárodní koalice a k ustavení zvláštních sil proti terorismu. Právě ke vzniku širší koalice, která bude bojovat proti terorismu, vyzval v New Yorku i Putin.

Hlava České republiky při návštěvě New Yorku, kde se zasedání Valného shromáždění OSN konalo, mimo jiné slavila své 71. narozeniny. Oslava proběhla v ruské restauraci Mari Vanna na Manhattanu. „Je to jeho soukromá věc,“ odpověděl Bělobrádek na dotaz, zda je taková oslava vhodná.

Reklama

Výběr článků

Načítám