Hlavní obsah

Konec vrchních zastupitelstev a nový speciální útvar. Pelikán představil reformu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v úterý představil návrh nového zákona o státním zastupitelství. Zásadní norma má zjednodušit strukturu žalobců, neboť ruší dvě vrchní státní zastupitelství a zavádí speciální státní zastupitelství pro boj s ekonomickou kriminalitou a korupcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„Domnívám se, že tento zákon je něco, co potřebujeme,” uvedl ministr s tím, že jde o změnu celé soustavy státních zastupitelství.

Nově by státní zástupci měli mít sedmileté funkční období s tím, že by byli pravidelně hodnoceni. O posty by se ucházeli v rámci výběrových řízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nově vzniklý speciální útvar by měl mít kolem 25 až 30 odborníků, kteří by se vedle trestního práva specializovali rovněž na obchodní vztahy či účetnictví. Útvar by byl vyčleněn mimo strukturu státních zastupitelství, přičemž dohled by na něj mělo Nejvyšší státní zastupitelství.

Ministr Pelikán uvedl, že krátce poté, co vstoupí nová norma v platnost, by měla být vypsána výběrová řízení na pozice ve speciálním státním zastupitelství a na pozice ve vedení krajských zastupitelství. Následně by došlo i vedoucí posty v jednotlivých okresech.

Ministerstvo chce pro žalobce posílení nezávislosti, ale též odpovědnosti. Lhůty pro podání kárných žalob by se proto měly prodloužit ze dvou na tři roky. Pouze na jejím základě by mohl být odvolán i nejvyšší státní zástupce. Doposud je tato pravomoc v kompetenci vlády.

Platnost v roce 2017

V minulosti se návrh několikrát měnil a byl opakovaně odsouván. Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová jej stáhla z projednávání ve Sněmovně a Pelikánova předchůdkyně Helena Válková materiál nechala přepracovat. Čelila přitom kritice za to, že dostává státní zástupce pod vliv politiků.

Pelikán předpokládá, že zákon by mohl vstoupit v platnost během roku 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám