Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo proti uprchlíkům, kvótám i NATO

– Praha • Aktualizováno

Svátek sv. Václava v pondělí využily stovky lidí v hlavním městě k demonstracím. Na Václavském náměstí se konala akce za vystoupení Česka z NATO, Na Jungmannově náměstí lidé protestovali proti kvótám a na Hradčanském náměstí Tomio Okamura sliboval, že podnikne kroky k vyslovení nedůvěry vládě.

Foto: Martin Neliba, ČTK

Demonstrace na pražském Václavském náměstí, kde lidé požadovali vystoupení Česka z NATO.

Článek

Sraz za vystoupení ze Severoatlantické aliance svolala iniciativa Ne základnám, sešlo se na něm zhruba přes sto lidí. Řečníci označovali NATO za zločineckou organizaci, vyzývali k ukončení účasti české armády v útočných zahraničních misích. O některých českých politicích, kteří členství v NATO prosazovali, se hovořilo jako o vlastizrádcích.

"Zrušme NATO!" prohlásila před demonstranty pražská komunistická poslankyně Marta Semelová. Za poslanecký klub KSČM slíbila, že bude stále odmítat vstup do NATO a že vystoupení z NATO bude jeho programem. „Jako válečnický zločinný pakt chceme zrušit NATO, protože nemá na tomto světě své místo," řekla. Kam po boku NATO vstoupili žoldáci, tam podle ní rozsévali smrt a násilí.

„Odmítáme diktaturu pánů (Václava) Havla, (Alexandra) Vondry, (Václava) Klause a dalších zaprodanců, kteří nás tehdy zatáhli do Severoatlantické aliance," prohlásil aktivista Jan Korál z organizace proti novému světovému řádu. Vyjmenoval také řadu českých ministrů obrany počínaje Miloslavem Výborným a konče nynějším ministrem Martinem Stropnickým, kteří by podle něj měli být souzení za vlastizradu.

Dvě stovky lidí na protestu proti kvótám

Na Jungmannově náměstí se sešlo přes 200 lidí na protestní akci, která odmítla povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, jež byly nedávno schváleny v EU. Demonstraci svolala Strana svobodných občanů. Kvóty podle řečníků z jejích řad potlačují suverenitu Česka. Chtějí prosadit vystoupení země z Evropské unie.

Protestující zaplnili Jungmannovo náměstí. Lidé v rukou drželi transparenty s nápisy "Eurokvóty nechceme", "Referendum o EU", "Nenechejme se vydírat EU" nebo "Strčte si dotace za klobouk". Mávali také národními vlajkami, několikrát křičeli protiunijní hesla. Na protest dohlíželi policisté, obešel se bez incidentů.

Okamura vyzval k demisi vlády a novým volbám

Několik stovek lidí přišlo odpoledne na pražské Hradčanské náměstí na demonstraci proti imigraci a proti vládě, kterou svolal šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. Ten mimo jiné vyzval vládu k demisi a prohlásil, že v úterý ve Sněmovně podnikne kroky k vyhlášení nedůvěry vládě.

"Žádáme demisi této vlády a nové volby," řekl. Vláda je podle Okamury zločinná a zradila národ. Řešení migrační krize vidí v důsledném vracení migrantů přes hranice a okamžitém uzavření hranic. Koaliční vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) už přečkala pokus o vyslovení nedůvěry v květnu, kdy proti ní hlasovalo 47 poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu. Ke svržení vlády by bylo nutných o 54 hlasů víc.

Přítomní na Hadčanském náměstí skandovali opakovaně "Hanba vládě", řada demonstrantů nesla české vlajky, byla vidět i vlajka slovenská nebo červeně přeškrtnutá vlajka EU. V petičním stánku mohli podepisovat dopis prezidentu Miloši Zemanovi s výzvou, aby odvolal nynější vládu a jmenoval úřednický kabinet, který by zemi dovedl k předčasným volbám.

Demonstranty přijela podpořit i parta motorkářů. Podle Okamury jich bylo až 200. Na shromáždění dohlíželi policisté, podle jejichž odhadu bylo účastníků demonstrace dohromady zhruba 600.

Reklama

Výběr článků

Načítám