Hlavní obsah

Královéhradecký kraj se kvůli klášteru v Opočně dovolá k Nejvyššímu soudu

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Královéhradecký kraj se nechce vzdát vlastnictví areálu bývalého kapucínského kláštera v Opočně na Rychnovsku. Ten podle verdiktu odvolacího Krajského soudu v Hradci Králové z letošního července nepatří kraji, ale jeho vlastníkem je Česká republika. Krajští radní v pátek rozhodli, že proti tomuto rozhodnutí ve věci určení vlastnictví podají dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Areál bývalého kláštera v centru Opočna.

Článek

Verdikt soudu ze 14. července potvrdil dřívější rozsudek prvoinstančního Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou. Na základě tohoto rozhodnutí může provincie Kapucínů zažádat o návrat nemovitosti v rámci církevních restitucí. S těmito závěry však kraj nesouhlasí. [celá zpráva]

„Proti rozhodnutí se dovoláme k Nejvyššímu soudu, což učinil i druhý žalovaný Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle odvolacího soudu měl kraj už v roce 2003 na základě spekulací a debaty napříč společností a médii předpokládat budoucí majetkové vyrovnání státu s církvemi a že právě na klášter v Opočně se bude vztahovat restituce,“ řekl Josef Dvořák (ČSSD), krajský radní pro oblast majetkoprávní a investic.

Závěr soudu je podle kraje mylný

Podle něj se Královéhradecký kraj o sporný objekt na opočenském náměstí deset let řádně staral a investoval zde nemalé prostředky. „Podle soudu jsme se v podstatě měli celých deset let chovat jen jako provizorní správci,“ doplnil radní Dvořák.

Jak uvedla mluvčí krajského úřadu Martina Götzová, ve svém dovolání se chce Královéhradecký kraj opírat například o záměnu právních institutů převod a přechod.

Dále kraj upozorní na mylný závěr soudu, že objekt sloužil k zemědělským účelům, ačkoli ho v roce 2003 od státu přebíral jako Ústav sociální péče, a dále na fakt, že soud smetl námitku vydržení.

Kapucíni chtějí převést klášter na město

Jak rovněž upozorňuje kraj, řád Kapucínů, který podal žalobu o určení vlastnictví, své nároky na klášter po celou dobu neuplatňoval. O areál projevil řád zájem až v roce 2013, kdy Královéhradecký kraj zveřejnil záměr soubor nemovitostí prodat jakožto nepotřebný majetek. Znalec tehdy vyčíslil odhadní cenu na 8,5 miliónu korun. Zájem naopak projevilo město Opočno, ovšem požadovaná cena pro něj i vzhledem k předpokládaným nákladům na rekonstrukci objektu, byla neakceptovatelná.

Advokát kapucínů Tomáš Nahodil v červenci, ještě na chodbě krajského soudu v Hradci Králové, uvedl, že pokud stát kapucínům klášter vydá, tak ho bezúplatně převedou právě na město Opočno. „Pokud existovala varianta domoci se vlastnictví řádu ke klášteru cestou církevních restitucí, pak nyní nic nebrání dovršení té dohody a převedení areálu do vlastnictví města,“ uvedl v červenci Nahodil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám