Hlavní obsah

Odpůrci islámu blokovali přechod v Dolním Dvořišti, Volfová pohrozila těžkou technikou

– Dolní Dvořiště (Českokrumlovsko) • Aktualizováno

Zhruba sto odpůrců islámu ve středu večer zablokovalo dopravu na hraničním přechodu do Rakouska v Dolním Dvořišti. Akce Úsvitu-Národní koalice a Bloku proti islámu má přimět vládu, aby na ochranu hranic před přílivem uprchlíků nasadila armádu. Premiér Bohuslav Sobotka přitom v úterý slíbil, že stát vojáky k ochraně hranic povolá, pokud se s migrační vlnou nezvládne vypořádat policie.

Odpůrci islámu v Dolním DvořištiVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Svůj protest demonstranti doprovodili skandováním hesla „Orbán, Orbán!”, kterým vyjadřovali podporu krokům maďarské vlády vedené premiérem Viktorem Orbánem. Maďarsko zablokovalo hranici se Srbskem a zpřísnilo azylovou politiku.

Policie na jihu Čech podle mluvčího Jiřího Matznera přitom tento týden nezadržela žádné ilegální běžence, v minulém týdnu pouhé tři.

"Chceme, aby naše vlast zůstala naší vlastí, aby naše děti nechodily v burkách a vyznávaly islám," řekla Jana Volfová, která mítink moderovala. Varovala přitom, že akce nemusí být poslední. „Dnes tady máme traktor, který jsme zatím nepoužili. Pokud však vláda nebude konat, přijedeme příště s těžkou technikou,“ prohlásila Volfová, kterou budou zřejmě řešit policisté kvůli přestupku. „Protože vyzvala lidi, aby narušili dopravu, budeme tuto věc řešit jako přestupek,“ sdělil Právu Matzner.

„Naším cílem rozhodně není vyvolávat nepokoje. Tímto způsobem chceme pouze apelovat na vládu, aby současnou uprchlickou krizi brala vážně a nechala uzavřít hranice,“ volil mírnější formulace Miroslav Adamec, šéf jihočeské organizace Bloku proti islámu.

Protest se obešel bez konfliktu

Před 18:30 organizátoři akci ukončili. Protest se až na slovní konflikt demonstrantů se zástupci strany Zelených, kteří přišli s hesly Stop nenávisti! Pomoc lidem v nouzi, odehrál v klidu, připravená pořádková policie nemusela zasahovat.

Také tranzit na hranici byl dnes plynulý i v odpolední špičce. I přes důkladnou prohlídku aut policisty, se řidiči na hranicích zdrželi jen několik málo minut.

Demonstraci zástupci spolku Blok proti islámu den předem nahlásili starostce Dolního Dvořiště Heleně Panské. V obci je podle ní klid, migranty tu nikdo neviděl.

"Lidi v obci zesílenou ochranu hranic vítají," řekla. Míní ale, že jistota to velká není, protože policie podle ní kontroluje jen jeden hraniční přechod a v okolí je řada pěších.

Za prvních osm měsíců letošního roku požádalo podle odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra o azyl v Česku 990 cizinců, což je o 420 více než za stejné období loni. Přes polovinu tvořily žádosti občanů Ukrajiny, následovali žadatelé z Kuby, Sýrie a Vietnamu. Za celý loňský rok požádalo o mezinárodní ochranu v tuzemsku 1156 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám