Hlavní obsah

Nevěděl jsem, že má Dienstbier tak velký byt, odmítl Chovanec přijetí 15 tisíc uprchlíků

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Přijetí až patnácti tisíc uprchlíků, se kterým ve středu přišel ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), je podle jeho spolustraníka a ministra vnitra Milana Chovance nesmysl. „Nevěděl jsem, že má tak velký byt,” komentoval šéf resortu. On sám dlouhodobě odmítá Bruselem navrhované povinné kvóty, na jejichž základě by mělo Česko přijmout 4 300 uprchlíků.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Straniční kolegové v ČSSD Milan Chovanec a Jiří Dienstbier (vpravo)

Článek

„Asi je to osobní iniciativa pana kolegy. Ráno jsem s ním mluvil a nic k tomuto tématu neříkal,“ podivil se Chovanec. Dienstbierova slova jsou podle něj nesmyslná.

Podle šéfa kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) není spor o tom, zda bude ČR solidární a postará se o několik tisíc uprchlíků. „Jde o něco jiného, zda se v Evropě vytvoří trvalý přerozdělovací mechanismus, kterým bude Evropská komise migranty automaticky posílat do jednotlivých zemí, bez toho, aby do toho jejich vlády mohly v budoucnu jakkoliv zasahovat. Takový systém odmítáme,“ napsal Novinkám Sobotka.

Předseda vlády stále trvá na dobrovolné pomoci na základě vlastního rozhodnutí té které země. Podobný názor jako premiér má i ministr financí Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Jsou to hausnumera, míní Babiš

V reakci na Dienstbierovo prohlášení Babiš řekl, že se jedná o hausnumera. „Nikdo neví, kolik uprchlíků se na evropském kontinentě pohybuje. Nejde o množství a kvóty, ale systém. V Evropě není systém.“

Dodal, že je potřeba nejdříve udělat pořádek a uzavřít schengenskou vnější hranici a začít efektivně bojovat proti pašerákům.

Bavit se primárně o číslech není správné ani podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). „Jsem rád, že ministr pro lidská práva měl po několika měsících uprchlické krize tiskovou konferenci, to opravdu oceňuji. Každopádně my jsme ochotni být solidární bez kvót. Na druhou stranu bavit se o počtech je sekundární,“ řekl šéf lidovců.

Důležitější než bavit se o číslech je vyřešit, jak zabezpečit schengenský prostor nebo jak stabilizovat země, odkud uprchlíci pocházejí.

Fiala očekával jednotný postoj vlády

Dienstbierovo prohlášení je překvapivé pro lídra ODS Petra Fialu. „U takto důležitého tématu bych očekával jednotný postup vlády, nikoli individuální a rozporuplná vyjádření jednotlivých ministrů. Ukazuje se, že vláda nemá žádný plán, jak uprchlickou krizi řešit, a hazarduje s bezpečností České republiky a jejích obyvatel,“ sdělil Fiala.

Dienstbier však odmítnul, že by byl jeho názor v konfliktu se stanoviskem vlády. „Všichni tvrdí, že budeme pomáhat dobrovolně,” uvedl.

Fiala Sobotku vyzval, aby otevřeně řekl, jaký počet uprchlíků se Česká republika chystá přijmout, jakým způsobem a odkud je bude vybírat a jak s nimi bude probíhat azylové řízení.

„Nezodpovězenou otázkou taktéž zůstává, kde chce pan Dienstbier tisícovky uprchlíků umístit, když současná kapacita azylových center je omezená,“ vytkl Fiala. Pomoc je podle něj potřeba poskytnout v uprchlických táborech a řešit situaci v zemích, odkud migranti pocházejí. „Nedělejme však pokrytecká prohlášení, která nepomohou nikomu a ničemu,“ komentoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám