Hlavní obsah

Česko drží uprchlíky v nehumánních a ponižujících podmínkách, kritizují aktivisté

Nevládní organizace kritizují podmínky, které panují v tuzemských zařízeních pro uprchlíky. Upozorňují na rozdělování rodin i zabavování peněz, mobilních telefonů i celkově represivní přístup vůči běžencům. Po úřadech chtějí, aby stanovily jasná pravidla pro zacházení s uprchlíky.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Ilustrační foto

Článek

Česko podle nevládních organizací nedokáže uprchlíkům zajistit odpovídající ochranu. Dalším terčem kritiky je to, že uprchlíci jsou často údajně zbavováni svobody protiprávně, stát omezuje jejich pohyb, zabavuje jim peníze a umísťuje je do detenčních zařízení, kde jsou nehumánní a ponižující podmínky.

„Trváme na tom, že detence uprchlíků je v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Neziskové organizace upozornily na to, že byly zaznamenány případy, kdy byly rozděleny rodiny běženců, kteří byli následně umístěni do různých zařízení. „Jakékoli umísťování dětí-migrantů a rodin s dětmi do detenčních zařízení přitom hrubě odporuje nejlepšímu zájmu dítěte a jeho právu na příznivý vývoj a v konečném důsledku může vyústit až v nelidské či ponižující zacházení,“ uvedla právnička Ligy lidských práv Anna Hofschneiderová.

Pouta měli prý zbytečně dlouho

Nevládní organizace zaznamenaly několik případů, kdy si uprchlíci stěžují na to, že jim po zadržení policisté dali pouta na zbytečně dlouhou dobu. Uprchlíkům se na zveřejněných videích často také nelíbilo jejich putování mezi detenčními zařízeními, podmínky, které tam panují. Někteří tvrdili, že přišli o většinu zabavených peněz a neměli pak na další cestu po propuštění ze zajišťovacích zařízení.

Nevládní organizace si stěžují také na přístup k dětem, které by podle nich vůbec neměly v zařízení pro zajišťování cizinců být. „Nemají tam dostatek jídla, nemají tam dostatek aktivit, využití času, neustále se tam pohybují v přítomnosti ozbrojených příslušníků bezpečnostní agentury,“ popsala Hofschneiderová. „Viděli jsme děti, které byly bosé. Viděli jsme děti, které sbíraly ze země jídlo, které jsme jim přinesli,“ prohlásil Rozumek k situaci v některých záchytných táborech.

Zbytečná represe

Podle organizací by naopak měly být děti co nejrychleji sloučeny s příbuznými, které mají v zemích EU. Dále by jim měly být umožněny třeba dostatečné služby překladatelů či vzdělávání. Děti i rodiny by také měly mít přístup k pomoci psychoterapeutů či dalších sociálních pracovníků. Česko by naopak prý mělo co nejrychleji přestat s praxí zajišťování cizinců.

Podle nevládních organizací jsou dosavadní instrukce vůči uprchlíkům zejména represivní a měly by se zmírnit. „Apelujeme na to, aby vznikla instrukce, která bude respektovat práva a která bude založena na lidskoprávním a humánním přístupu,“ uvedla Hofschneiderová. Nové instrukce by podle ní měly vzniknout co nejrychleji. Organizace nyní budou sledovat, zda úřady jejich výzvu vyslyší. Pro změnu chtějí také lobbovat u ministrů či poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám