Hlavní obsah

Otevření Blanky způsobí dopravní komplikace, přiznává magistrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tunel Blanka je jako narozené dítě, a dá se proto očekávat, že po víkendovém otevření dojde i na klopýtnutí v podobě dopravních komplikací. Dají se očekávat zejména v Holešovičkách a na Vítězném náměstí, míní náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Foto: Jakub Karlíček/SATRA, ČTK

V tunelovém komplexu Blanka v Praze odborníci před jeho otevřením prověřovali funkčnost všech instalovaných technologií, především pak bezpečnostních systémů tunelu.

Článek

Jak Dolínek ve středu připomněl, šestikilometrový tunelový komplex zůstane sirotkem, neboť chybí napojení na vnitřní i vnější okruh města. Jeho stavba však je stále v nedohlednu.

„Blanka měla být dokončena v době, kdy stát dokončí svoji investici do pražského okruhu. Stát nás ale nechal na holičkách,“ uvedl Dolínek. Tunel bude proto řidičům sloužit jen ve zkušebním provozu.

Foto: Mapy.cz

Tunel Blanka

„Řidiče bych chtěl požádat o opatrnost a zvýšenou pozornost,“ řekl náměstek. Podle něj se budou muset teprve naučit Blanku používat. Zprvu proto bude v celé délce snížená rychlost 50 kilometrů v hodině.

O pokračování vnitřního okruhu bude podle náměstka vedení města rozhodovat v nadcházejících týdnech. Jde zejména o nový tunel podél Vltavy ve směru ke křižovatce Balabenka a o možnost zahloubení Holešoviček.

Už když se razila Blanka, objevily se studie, jak postavit pokračování s mosty a tunely nad Balabenkou. Okamžitě se ozvaly silné protesty veřejnosti, projekt byl nazván Blanka 2. Na Balabenku směřuje městský okruh územní plán Prahy z roku 1999, nepodařilo se to dosud změnit. Rovněž metropolitní plán, který je v přípravě, počítá v dopravním výkresu se západovýchodními radiálami až ze Štěrbohol.

Průjezd tunelem BlankaVideo: Novinky

Blanka, která včetně napojení na Strahovský tunel vyjde na 43 miliard korun, měla původně řidičům sloužit už v roce 2011. Vedení města ale otevření několikrát odsunulo. Stavbu, jejíž základní kámen pokládal někdejší primátor Pavel Bém (ODS), od začátku provází řada problémů – od soudních pří přes prodražování až po propady půdy. Otevře se v sobotu odpoledne.

Trojský most již rok slouží

Již od loňska je v provozu Trojský most. Dílo, jež získalo nominaci v soutěži Stavba roku, nakonec z městské kasy vysálo 1,3 miliardy korun. A to kvůli zásadním změnám projektu. Původně se předpokládalo, že vyjde na 450 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trojský most

Obloukový most měří 250 metrů, rozpětí hlavního pole, tedy délka mezi oběma pilíři, činí 200 metrů, což v Praze nemá obdoby. Na tuzemské poměry je i neobvykle široký, a to 36 metrů. Vzepětí u tak dlouhého mostu se zpravidla dělá větší, tedy oblouk je v nejvyšším bodě vyšší. V tomto případě má jen 20 metrů. Laicky řečeno, má jeden z nejplošších oblouků z podobných ve světě realizovaných konstrukcí.

Čekání na Blanku

26. září 2006 - Vítězem tendru na stavbu Blanky se stal Metrostav.  Práce měly být hotové v roce 2011.

Listopad 2009 - Společnost IDS, jež řídí pro město výstavbu Blanky, přiznala, že se budování celého komplexu o 13 měsíců zpozdí. Termínem otevření měl být prosinec 2012.

18. dubna 2014 - Rozhodčí soud rozhodl o dostavbě tunelu. Metrostav měl stavbu dokončit do pěti měsíců, tedy do konce září 2014.

30. září 2014 - Náměstek primátora Jiří Nouza oznámil, že Blanka se otevře 2. prosince 2014.

Listopad 2014 - Kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová v listopadu mluvila o otevření Blanky v březnu 2015. Podle Metrostavu se vždy počítalo s dubnem 2015.

26. února 2015 - Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil odložení zprovoznění tunelu. Musí se totiž vyměnit větší množství poničených kabelů technického zabezpečení.

8. dubna 2015 - Tunel by mohl být uveden do zkušebního provozu 15. září 2015. Jde o předběžný termín, na němž se v rámci kontrolního dne v Blance dohodli dodavatelé s městem.

30. července 2015 -  Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil otevření tunelového komplexu 20. září 2015.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Blanka není tunel, hlásá kampaň Metrostavu

Krátce před otevřením tunelového komplexu Blanka, které je naplánováno na 20. září, spustila společnost Metrostav billboardovou a internetovou kampaň s názvem...

Výběr článků

Načítám