Hlavní obsah

Sobotka proti kvótám: Nelze ustoupit, máme právo říkat svůj názor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vláda nezmění svůj odmítavý názor na kvóty pro přijímání uprchlíků navrhovaných Evropskou komisí. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Není možné ustoupit,“ prohlásil Sobotka a vysvětlil, že Praha není jediná, kdo kvóty odmítá. Upozornil zejména na odpor dalších zemí Visegrádské čtyřky (V4), díky němuž je pozice ČR „pevná“. Sobotka dodal, že „výměna argumentů“ s evropskými partnery bude pokračovat.

„Jsme součástí EU, a myslím, že máme právo říkat svůj názor, i když je momentálně jiný,“ poznamenal premiér.

Česká republika je připravena s běženci pomáhat a pomáhá, ale kvóty podle Sobotky nebudou fungovat. „Ti lidé nežádají o azyl tady, ale v Německu nebo ve Švédsku. My je tady nemůžeme držet v detenčních zařízeních,“ vytkl a doplnil, že pro takové běžence pak „bude velmi jednoduché přesunout se tam, kam utíkali“.

Navíc, „dokud EU nebude schopna zastavit ten migrační proud“, tak „se ta čísla (kvóty) ještě několikrát změní“.

Přijímat Čechoslováky jim nikdo nediktoval

Sobotka také odmítá argument šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, že Západ po roce 1956 a 1968 přijímal emigranty z Maďarska a Československa, takže by nyní Budapešť i Praha měly také být solidární. Premiér upozornil, že tehdy se ovšem západní země dobrovolně rozhodly přijímat uprchlíky. „Nepřijaly je na základě nějakého rozhodnutí a kvót“.

„Bojujeme o princip, aby si vláda zachovala kontrolu nad intenzitou imigračního toku,“ vysvětlil Sobotka.

Podle něj bude nynější migrační proud stejně intenzivní po celé září a říjen. Po zimě by mohl zesílit znovu, hlavně proto, že řešení ve válečné Sýrii „není na dohled“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám