Hlavní obsah

Předvoj amerického konvoje projíždí Českem

Ve středu dopoledne překročil hranice předvoj amerického vojenského konvoje. Ten se v příštích dnech bude přesouvat přes Českou republiku do Maďarska na cvičení Brave Warrior. První část konvoje čítala 11 vozidel. Ve druhé části, která přes Rozvadov projela o necelé tři hodiny později, bylo 23 převážně těžkých nákladních automobilů.

BEZ KOMENTÁŘE: Druhá část amerického konvoje přejela hranice ČRVideo: Novinky

 
Článek

Kolona pokračuje po dálnici přes Prahu a Brno, kolem 22:00 by měla dorazit na nocleh do armádního areálu ve Vyškově. Odtud budou ve čtvrtek pokračovat do Lanžhotu.

Odpoledne se s vojáky v ruzyňských kasárnách setká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéf NATO Jens Stoltenberg, který do ČR zavítá na jednání s politiky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Americký vojenský konvoj mířící z bavorské základny ve Vilsecku na cvičení do Maďarska.

Předvoj, který monitoruje trasu pro hlavní část konvoje, která se bude přes naše území přesouvat v neděli a v pondělí, se v pátek a v sobotu bude po stejné trase vracet zpět na německou základnu.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Konvoj amerických vozidel

Samotný konvoj bude tvořit 550 osob, 150 vozidel a 54 návěsů. Přes ČR se bude přesouvat v šesti proudech, aby byla co nejméně omezena doprava.

Zkouškou na cestě mohou být práce na silnicích. V Plzeňském kraji je například omezení na dálnici D5 mezi Rokycany a Mýtem. Další jsou na dálnici D1, kde na řadě míst pokračuje její modernizace.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Průjezd amerického konvoje.

Hlavní část konvoje by mělo tvořit do 550 vojáků a asi 150 vozidel včetně obrněnců Stryker.

Podobný americký konvoj projel Českem na přelomu března a dubna. Vzbudil značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic.

První část amerického konvoje míří od Rozvadova ku PrazeVideo: Novinky

Za první pololetí letošního roku se přes území ČR uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých. Po pozemních komunikacích se přes republiku v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech přepravilo 1277 zahraničních vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám