Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo proti americkému konvoji, přišlo třicet lidí

Novinky, zpe
Praha

„Konvojem to začíná,“ či „NATO nás má na lopatě“. Takové nápisy se v úterý objevily na pražském Klárově. Odpoledne se tam demonstrovalo proti průjezdu amerického konvoje Danube Ride (Dunajská jízda), který Českem projede ve dnech 9. až 14. září. Na protestní akci, kterou pořádalo několik občanských iniciativ, dorazily přibližně tři desítky lidí, část z nich byli novináři.

BEZ KOMENTÁŘE: Na demonstraci proti průjezdu konvoje přišli hlavně novinářiVideo: Novinky

 
Článek

„Přišel jsem vyjádřit odpor proti průjezdu amerického konvoje Českou republikou, považuji to za zbytečnou demonstraci síly,“ řekl Novinkám jeden z protestantů. Dalším důvodem, proč se na protestu ukázal, je nesouhlas s globální politikou Spojených států amerických.

Eva Novotná z iniciativy „Ne základnám” , která akci spolupořádala, uvedla, že není důvod k „producírování vojáků po českém území“. „Nechceme, aby se tady promenádovala jakákoliv vojska, ať ze severu, východu nebo západu. Nikdo tady nemá co dělat,“ komentovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace proti průjezdu amerického konvoje

Na demonstraci promluvilo několik lidí z různých iniciativ. Vesměs kritizovali českou vládu za to, že průjezd konvoje schválila, opřeli se také do Severoatlantické aliance (NATO).

Žádná setkání s lidmi

První američtí vojáci přijedou do ČR ve středu, hlavní část konvoje projede Českem 13. a 14. září. Na rozdíl od předchozího průjezdu vojáků se nechystají žádná setkání s lidmi.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Konvoj amerických vozidel

Konvoj se přes území ČR bude přesouvat z německých základen na cvičení Brave Warrior, které se bude konat v Maďarsku.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) již dříve uvedl, že se jedná o další z mnoha tranzitních průjezdů přes ČR. Jen za první pololetí letošního roku jich po pozemních komunikacích bylo 105.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám