Hlavní obsah

Šéf pražské ČSSD: Stropnický nadřadil své ego nad zájmy Prahy

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) nadřadil své ego nad zájmy Prahy, řekl Novinkám předseda pražské organizace ČSSD Miloslav Ludvík. To je také důvod, proč pražští zastupitelé ze sociální demokracie ohlásili, že jsou připraveni odvolat Stropnického z funkce. Ve čtvrtek bude o osudu náměstka jednat koalice, podle ANO je jeho setrvání ve funkci neudržitelné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Matěj Stropnický

Článek

 ČSSD se ztotožňujete s názorem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, že problém magistrátu je náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ). Co konkrétně vám vadí?

Potíž s Matějem Stropnickým se táhne od prvního hlasování o pražských službách. Momentálně se Stropnickému povedlo nadřadit svoje ego nad zájmy Prahy. Táhnul to až ke konfliktu, který by znamenal, že Praha nebude mít stavební předpisy.

Řada architektů říká, že Stropnického návrh pražských stavebních předpisů byl dobrý...

Jsou tam věci, které bych okamžitě podepsal, například recyklace dešťové vody, jiný systém parkování. Problém byl v tom, že ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) se zasekla a řekla, ať Stropnický udělá úpravy, které chce ministerstvo, nebo bude Praha bez stavebních předpisů. A nastala chvíle, kdy Matěj Stropnický měl říct: tak jo. Protože je důležité, aby Praha měla nějaké předpisy. A to on neřekl a tvrdohlavě si to pořád připravoval svým stylem. Alespoň takhle nám to bylo prezentováno na koaličním jednání.

Přijde vám tedy v pořádku, že primátorka začala pracovat na své verzi předpisů a svému náměstkovi nic neřekla?

To, co si vzájemně řekli nebo neřekli, je velká otázka. Pro mě nastala ta nepřekročitelná čára ve chvíli, kdy Stropnický začal prezentovat, že je to návrh developerů a že se domluvila ČSSD s ANO. To je přesně ta chvíle, kdy já říkám ne. Politika se samozřejmě hraje tvrdě, a dokud je to na politické úrovni, nemám s tím problém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloslav Ludvík

Matěj Stropnický je rebel, ale má problém s byrokracií. Tohle vyvrcholilo jako konflikt ANO a Zelených. My jsme se k tomu dostali jako slepej k houslím.

Co říkáte na slova Stropnického, že ANO a ČSSD jsou staří kamarádi?

Tak každý je starý kamarád s někým. Ale tohle je přesně to, kdy už nejde o politiku, ale prezentaci osobních věcí, kdy ze sebe někdo dělá oběť, co bojuje za pravdu. To je špatně.

Co si myslíte o nedávno diskutované komunikaci primátorky Adriany Krnáčové, kterou jí spolustraníci vytýkali?

Adrianu znám snad dvacet let. Nevím, na kolik to bude nekorektní, ale ona je typická impulzivní Slovenka. Je trochu jižan. Komunikace plyne z její povahy.

Jaká ta komunikace tedy je?

Řekněme, že impulzivní. Ale ono je prezentováno, že primátor je vlastně vládce Prahy. Ale realita je taková, že primátor je jen jeden z jedenácti. Primátor reprezentuje Prahu, ale nemá rozhodovací pravomoci. Jenže ideální primátor je kombinace Niccola Machiavelliho s archandělem Gabrielem. Prostě člověk, který je géniem kompromisů. Dnes jsou do funkcí primátora voleni lidé, kteří nemají předpoklad pro primátorství. Primátor musí být moderátor, který jedenáct lidí, kteří jsou dnes z pěti stran, dovede ke kompromisu. Tady si každý myslí, že je donutí ke kompromisu.

Mluvil jste o tom s primátorkou?

Tenhle názor jsem prezentoval, když jsme před rokem koalici dávali dohromady. Ale jak to říct korektně. Starého psa novým kouskům nenaučíte.

Jak Zeman říkal, že ideálním prezidentem by byl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, tak by byl možná i ideálním primátorem. Nebo možná nějaký soudce, někdo, kdo nebude prezentovat číslo jedna jako svoje ego. To zatím dělali všichni primátoři. Bém, Svoboda, Hudeček, Krnáčová. Já primátor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám