Hlavní obsah

Babiš: Pozemky pro zónu Nad Barborou jsou bezcenné. Nesmysl, kontruje hejtman

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Pozemky v Karviné, na kterých má vyrůst průmyslová zóna Nad Barborou, mají podle ministra financí Andreje Babiše nulovou hodnotu. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák s tím ale nesouhlasí, tvrzení šéfa hnutí ANO označil za skandální. Babiš kvůli zóně Nad Barborou požadoval revokaci červencového usnesení vlády. To ale ve středu koalice odmítla.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Pro mě celá ta zóna, jak jsem si to dohledal, může být riziková. Podle mě jsou ty pozemky bezcenné. Dokonce se tam zaznamenal i výskyt metanu,“ řekl Novinkám lídr ANO.

„Jedná se o poddolované území, které si už většinou sedlo, ale nedá se zaručit, že pokud se na něm postaví továrna a umístí se do ní těžké stroje, že si nebude sedat dál,“ dodal Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zajímavé podle něj je, že usnesení vlády z října roku 2013, kdy byl předsedou úřednické vlády Jan Fischer, vysloveně říká, že je u pozemků Nad Barborou omezení pro lehký průmysl. „Už tehdy na to někteří lidé poukazovali,“ okomentoval Babiš.

Pozemky má koupit Moravskoslezský kraj od společnosti miliardáře Zdeňka Bakaly za necelých 200 miliónů korun. Babiš se proti tomu dříve ohradil a požadoval, aby vláda vzala zpět své usnesení z července, které schvaluje prodej těchto pozemků.

Pokud by to bylo seriózní, tak by vláda měla podle Babiše dostat analýzu všech průmyslových zón, takzvaných brownfieldů, v Moravskoslezském kraji. „To jsme nedostali. Já říkám: Chce pan hejtman říct, že v celém Moravskoslezském kraji nenašel jiných ucelených 90 hektarů, kde by mohl postavit průmyslovou zónu?“ zeptal se Babiš.

Moravskoslezský kraj měl podle Babiše udělat výběrové řízení na takzvané brownfieldy. „Měl hledat ty zóny, měl nás o tom informovat a to neudělal. Můj hlavní problém je, že díky tomu, že vláda schválila ty peníze, dostaly pozemky nějakou hodnotu. Bez těch peněz by pozemky nikdy nikdo nekoupil. A ještě za 212 korun (za metr čtvereční, pozn. red.), což je podle mě šílené.“ tvrdí šéf ANO.

Hejtman: Zavádějící a vyvolávající paniku

S Babišovým tvrzením nesouhlasí moravskoslezský hejtman Miroslav Novák ani karvinský primátor Tomáš Hanzel (oba ČSSD).

„Lokalita Barbory je zařazena do kategorie pozemků s možným nahodilým výstupem metanu, jeho případný výskyt je možné jednoduše vyřešit v rámci stavby tak, jak se to dělá v celém ostravsko-karvinském regionu. Je to o to skandálnější, že takovouto zavádějící a paniku vyvolávající informaci z úst vypouští první místopředseda vlády a ministr financí," citovala Nováka ČTK.

„Jen člověk 'mdlého rozumu' by stavěl na místě, které není prověřeno," odtušil hejtman.

Foto: Pavel Karban, Právo

Také moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) podporuje Miloše Zemana.

Dodal zároveň, že na základě posudků je podnikání v zóně možné. Rovněž podle Hanzela je lokalita bezpečná a terén stabilní.

Babiš kritizoval i ministerstvo průmyslu a obchodu. Zmínil, že v minulosti dělal na pozemek posudek soudní znalec Vít Kaštovský, který je shodou okolností i zástupce ředitele odboru hornictví na ministerstvu průmyslu, přes který podle Babiše tečou finanční prostředky na průmyslové zóny.

„Takže tady je vlastně dokonalý střet zájmů, kdy vlastně vypracování posudků pro budoucího majitele Moravskoslezský kraj na straně jedné a pak schválení záležitosti na ministerstvu průmyslu schvaloval jeden člověk,“ podotkl ministr financí.

Ministerstvo průmyslu se proti Babišovu tvrzení o střetu zájmů ohradilo.

„Pan zástupce ředitele Kaštovský je odborníkem na oblast hornictví a pracuje na zcela jiném odboru, než který má na starosti problematiku průmyslových zón. V rámci MPO tedy nemá absolutně žádné kompetence ani možnosti ovlivňovat rozhodování o průmyslových zónách. Výroky o střetu zájmů pokládáme za naprosto nesmyslné,” uvedl mluvčí František Kotrba.

Spor o průmyslovou zónu

Kabinet schválil vznik průmyslové zóny Nad Barborou 22. července. Vzniknout by měla v letech 2016 až 2018.

Ministr financí tento týden vystoupil s požadavkem na změnu rozhodnutí, neboť Moravskoslezský kraj by měl většinu pozemků pro stavbu vykoupit od společnosti ovládané Zdeňkem Bakalou. [celá zpráva]

Babišovým požadavkem se ve středu zabývalo i vedení koalice. Lidovci spolu s ČSSD však žádost o změnu usnesení vlády odmítli. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Babiš chce zastavit výkup pozemků od Bakaly

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Vadí mu, že...

Výběr článků

Načítám