Hlavní obsah

Sobotka: V české společnosti jsou fašizující tendence

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Kvůli migrační krizi se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v české společnosti objevují tendence fašizace. „Jsou tady i politici, kteří si na tom budují politickou kariéru,“ řekl premiér na středeční tiskové konferenci po jednání vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka přichází na středeční jednání vlády

Článek

„Každý, kdo se dívá kolem sebe a čte věci, které se objevují nejen na internetu, vidí, že tendence fašizace tady jsou,“ prohlásil premiér.

Dodal, že jsou i politici, kteří se chytli migrační krize jako stébla poslední záchrany a budují si na tom politickou kariéru.

„Ale věřím, že většina občanů je schopna podívat se na problém reálně. Jediná možnost je spolupracovat v rámci Evropy. Je dost velká a silná na to, aby se s problémem dokázala vyrovnat,“ komentoval Sobotka.

Populismus, míní Bělobrádek

O problému imigrantů mluvil i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ten se vyhranil proti názoru šéfa resortu financí Andreje Babiše (ANO), který se v úterý vyjádřil, že by chtěl uzavření schengenského prostoru a zapojení NATO do řešení problematiky uprchlíků.

„Zásadně nesouhlasím s prohlášením pana vicepremiéra Babiše, který hovoří o uzavření Schengenu a zapojení vojáků NATO. Je to populistický výrok,“ prohlásil šéf lidovců.

„I v roce 2001, kdy jsme nebyli v Schengenu, sem přišlo 18 tisíc uprchlíků. Když se lidé dostanou na hranici Schengenu, tak už se nemají kam vrátit,“ řekl Bělobrádek s tím, že je potřeba řešit příčiny. Také se podle něj musí zajistit, aby migranti neopouštěli uprchlické tábory.

„Česká vláda chce zajistit bezpečí. Nechceme žádné muslimské ani nemuslimské teroristy. Nechceme, aby tady platilo právo šaría,” uvedl šéf lidovců a dodal, že je třeba postupovat racionálně bez populistických výkřiků.

Stabilizace Sýrie a Libye

„Nebagatelizujeme to, jsme si vědomi bezpečnostních rizik, ale je potřeba řešit příčiny. To souvisí s tím, že v některých zemích je válka. Ekonomické migranty bychom měli vrátit,“ uvedl Bělobrádek.

Také podle premiéra je zásadní stabilizovat situaci v zemích, kde zuří války, jako jsou Sýrie či Libye.

Sobotka i Bělobrádek mluvili také o pomoci zemím, které se nacházejí na vnější hranici Schengenu, či pomoci pro zahraniční uprchlické tábory, ve kterých je podle nich humanitární katastrofa. „Budeme to diskutovat v rámci přípravy státního rozpočtu,“ řekl Sobotka. Konkrétní částka zatím není jasná.

Podle v červenci zveřejněného šetření CVVM odmítá přijmout jakékoliv uprchlíky 72 procent obyvatel České republiky. Přes 70 procent lidí pak podle šetření agentury STEM považuje za velmi velké nebezpečí příliv uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám