Hlavní obsah

Boj o Moravskou bránu sledovaly v Králíkách tisíce lidí

Kolem 20 000 lidí si v sobotu nenechalo ujít rekonstrukci bojů o Moravskou bránu při osvobozování Československa v roce 1945. Na akci Cihelna mohli vidět historickou i současnou vojenskou techniku i bojové ukázky.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Akce Cihelna zaměřená na vojenskou historii a vojenskou techniku. Na snímku tank T-34.

Článek

Při bojových ukázkách mezi bunkry předválečného československého opevnění se představilo rekordních 330 účinkujících v uniformách Rudé armády, wehrmachtu a také maďarské a rumunské armády.

Na ruské straně bojovaly tři tanky T34, na opačné například německé samohybné dělo StuG III. Německá armáda rovněž nasadila do bojů lehký tank české výroby Lt 33. Ve vzduchu byly repliky letounů Jak 3, FW 190 a německého pozorovacího letadla Storch.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hlavním bodem programu byly bojové ukázky převážně s tématem druhé světové války.

Divákům se představila i současná výzbroj českých ozbrojených složek, například stíhačka Jas-39 Gripen, tank T72, obrněnec Pandur, vozidlo Dingo či vrtulníky Mi-24 a Mi-171.

"V akci s imitovanými výbuchy byl i odminovací stroj Božena, který používali pyrotechnici v muničním skladu ve Vrběticích," uvedl Bartoš. Ukázky výcviku a zásahů předvedli hasiči, zdravotničtí záchranáři a celníci. Silné deště z počátku týdne dvoudenní program, který celkem vidělo kolem 25 000 lidí, neovlivnily.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jedna z bojových ukázek.

Příští ročník Cihelny by se měl podle pořadatele Pavla Bartoše týkat událostí podzimu 1938, tedy mobilizace české armády a následného odstoupení pohraničí po mnichovském diktátu. Pořadateli Cihelny jsou město Králíky a provozovatel králického vojenského muzea společnost Armyfort.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám