Hlavní obsah

Areál lidického památníku z ptačí perspektivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidice

Areál lidického památníku se nachází v místech původní obce, kterou v červnu 1942 zničili nacističtí okupanti. Ti zde během svého běsnění zastřelili 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře a většina dětí zavražděna plynem. Jejich osud připomíná sousoší 82 bronzových postav. Podívejte se na památník tak trochu jinak, z ptačí perspektivy.

Areál lidického památníku z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Lidice nacisté zničili 10. června 1942. Během krvavého masakru zastřelili 173 lidických mužů. Ženy odvezli do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Část dětí vybrali na poněmčení, děti do jednoho roku byly otráveny výfukovými plyny ve speciálně upravených autech v nacistickém vyhlazovacím táboře v polském Chelmnu.

Důvodem vyhlazení obce byla domněnka, že místní obyvatelé spolupracovali s atentátníky na Reinharda Heydricha. Jednalo se však jen o záminku, protože nikdo z obyvatel neměl s atentátem nic společného.

Oběťmi nacistického vraždění se stalo celkem 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání i 17 dětí. Před masakrem žilo v středočeské obci 503 obyvatel.

Po 2. světové válce byla obec obnovena. Stavba prvních lidických domů započala v květnu 1948. Z pietních důvodů ale byla nově postavena na jiném místě severozápadně nedaleko od původní obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám