Hlavní obsah

Český Syřan: Pro nás jsou radikální islamisté větší nebezpečí než pro ostatní

Právo, Karolina Brožová

Stát by měl udělat průzkum v syrské komunitě v Česku a poznal by, že obavy z radikálních muslimů ze Sýrie jsou nesmysl, řekl v rozhovoru pro Právo český Syřan Assem Atassi.

Foto: Právo

Assem Atassi

Článek

Jste členem Ústředí muslimských obcí v ČR a zároveň mluvčí iniciativy Syrská revoluce, která informuje o válce v Sýrii. Jak pohlížíte na to, že se v Česku šíří nálady proti imigrantům, třeba i ze Sýrie?

V ČR řešíme neexistující problém. Problém s uprchlictvím má Švédsko, Nizozemsko, Německo, Francie atd., ale rozhodně ne Česká republika. Sem míří jen lidé, kteří už mají na Českou republiku vazbu – buď mají občanství, nebo tu mají příbuzné, nebo tu kdysi bydleli. Jen velmi vzácně se sem někdo dostane náhodou.

Obrátil se na vás někdo ze Sýrie s žádostí o pomoc?

Znám několik uprchlíků, kteří bydlí v Brně. Ale jejich počet je minimální. Nechápu, že Česká republika chytá uprchlíky, kteří jen procházejí. S těmi v detenčních ústavech v kontaktu nejsme. Myslím, že ze Sýrie sem půjdou jen lidé, kteří už tu mají nějaké vazby.

V brněnské mešitě někdo vymlátil okna. Sílí ve společnosti protimuslimské nálady?

To se dalo očekávat. Média chrlí na lidi negativní informace a v lidech to vyvolává hysterii a strach. Nedivím se, že někomu ruplo v hlavě a něco udělal.

Nechápu, proč Česko se Sýrií jedná jako se zemí, kterou nezná, jako by ji obývali Marťani

Muslimské ženy občas čelí slovním útokům, protože jsou na první pohled poznat – nosí šátek. Jiného muslima na ulici tak snadno nepoznáte. Naše ženy jsou terčem slovních útoků nebo nepříjemného jednání. Mně osobně se nic takového nestalo. Žiju tady dlouhou dobu a lidé kolem mě znají.

Je důvod se bát, že se mezi syrskými uprchlíky budou skrývat radikální islamisté?

Když už mluvíme o Syřanech, nechápu, proč si ministerstvo vnitra neudělalo průzkum mezi těmi, kteří už v ČR žijí desítky let. Ať se na ně podívají zblízka, když se bojí, že by syrská komunita mohla být plná radikálů. Podle mě to tak samozřejmě není. Je naopak vidět, že syrská komunita tu nikdy problémy neměla a je do společnosti zcela integrovaná.

Nechápu, proč Česko se Sýrií jedná jako se zemí, kterou nezná, jako by ji obývali Marťani. Žil jsem v Sýrii ve městě, kde bylo plno česko-syrských rodin. Pracovalo tam plno Čechů. ČR má vazby na Sýrii i Syřany. Ale dnes o nich mluví jako o nebezpečných lidech jen proto, že se jim stalo to neštěstí, že v jejich zemi začala válka. Tohle mě dost mrzí.

Aktivista v čele Bloku proti islámu Martin Konvička dokonce navrhoval zavést koncentrační tábory pro muslimy. Co na to říkáte?

Kdyby takhle mluvil o jakékoliv jiné menšině, tak by na něj podávali trestní oznámení, ale když se mluví o muslimech, tak je to pro společnost v pořádku. Nechápu, kam jsme se to dostali. Já tu žiju 17 let.

Nikdy jsme v Ústředí muslimských obcí v ČR neměli problém diskutovat o čemkoli v islámu, co je pro českou a evropskou kulturu divné, nebo dokonce neslučitelné. Chápeme to, bereme to na vědomí. Neprosazujeme žádné změny, žádný jiný způsob života. Respektujeme tuto kulturu.

Ale co říkat na taková hnutí, jako má pan Konvička? O tom snad ani nemá smysl mluvit. Asi 99 procent toho, co říká o islámu, jsou lži. Jen šíří nenávist.

Mohou se Češi spolehnout, že pokud byste se v Ústředí muslimských obcí v ČR dověděli o nějakém radikálním muslimovi, že byste to ohlásili?

Když se podíváte na dění na Středním východě, tak prvními oběťmi radikálů jsou muslimové. Největší počet obětí radikálů je z řad normálních muslimů.

Pro nás jsou tito lidé větším nebezpečím než pro zbytek společnosti. Kdybychom někoho takového zaznamenali, tak bychom to ohlásili. Úřady jsou s námi v kontaktu a monitorují to. Nechápu, jak by si někdo mohl myslet, že bychom nějakého radikála tolerovali. Jsme vlastně dvakrát obětí. Škodí nám radikálové a jsme terčem nenávisti většinové společnosti.

Jak vnímáte českou pomoc 15 syrským dětským pacientům a jejich rodinám?

Vítám to, ale už to mělo být dávno. Tak dlouhá doba prověřování kvůli 15 syrským dětem? Ale lepší pozdě než nikdy.

Anketa

Obáváte se, že se mezi uprchlíky do ČR dostanou také radikální islamisté?
Ano, oni sami deklarují, že tak proniknou do Evropy
95,5 %
Ne, policie a prověrky tomu zabrání
4,5 %
Celkem hlasovalo 3315 čtenářů.

Reklama

Související články

Čeští islamofobové přitvrdí, varuje vnitro

Ministerstvo vnitra očekává, že populistické islamofobní a protiimigrační organizace budou stupňovat své aktivity a že se tématu aktivněji chopí i „tradiční...

Výběr článků

Načítám