Hlavní obsah

Děti v krachujících klokáncích už o stěhování vědí

Právo, Stáňa Seďová

Přestože se tety v klokáncích snaží děti uchránit před zprávami o jejich stěhování, nedaří se to. Při první zmínce o prodávání jejich domova se rozpláčou. Taková je realita v pražském klokánku, jenž je mezi třemi, které se prodávají. O osudu Fondu ohrožených dětí, tedy o mimořádné dotaci 20 miliónů korun, by měla rozhodnout vláda ve čtvrtek.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Zda bude muset opustit svůj domov v klokáncích více než 300 dětí, bude jasné ve čtvrtek.

Článek

Už teď je však jasné, že aby se dokázal fond dostat z dluhů do dvou let, musí zavřít tři klokánky – v Kroměříži, v Dubí u Teplic a v Praze-Kbelích. Ten poslední shodou okolností vede bývalá ředitelka FOD Marie Vodičková, kterou čeká stěhování rovněž.

„Rozprodávání malých rodinných klokánků se mi nelíbí. Kvůli tomu jsem rezignovala. Tady ve Kbelích se to týká dvanácti dětí. Například dvou sester, které tu žijí pět let. A obávám se, že se nepodaří je přestěhovat společně. Snažíme se děti zatím před těmito černými myšlenkami uchránit, ale když tu byla sociální pracovnice a jen lehce naznačila, co je čeká, okamžitě začaly plakat,“ popsala reakce dětí.

O střechu nad hlavou přijde i ona sama. „Mám tu garsonku, ve které mám kancelář, a nakonec jsem se sem i přestěhovala a byt 3 + 1 nechala dětem. Ale o to jde asi tak nejméně. Najdu si jiný pronájem. Jak bude dál vypadat moje práce pro fond, po pravdě nevím. Mám tu na nějakou dobu smlouvu na půl úvazku jako právník,“ svěřila se Právu bývalá ředitelka fondu.

Kvůli chybám v hospodaření dluží 122 miliónů
Fond ohrožených dětí momentálně dluží celkem 122 miliónů na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách či u finančního úřadu. Musel zrušit tři klokánky.Nynější vedení fondu přiznává, že organizace nehospodařila rozumně. Rozšiřovala své služby a pořizovala nová zařízení, i když neměla peníze ani na existující aktivity. Po vládě teď žádá dvacet miliónů.Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve uvedl, že je mimořádné dotaci nakloněn. Proti jsou ministři ČSSD. Asociace poskytovatelů sociálních služeb odmítá mimořádnou dotaci jako neférovou k ostatním nezadluženým organizacím.

Zda veškerá úsporná opatření zafungují a vláda pomůže zachránit to, co před 25 lety vybudovala, si Vodičková netroufá odhadovat.

Splátkový kalendář zatím není

Z nutného stěhování dětí ze tří klokánků jsou smutní i ti, kteří ho nařídili.

„Určitě nás to netěší. Vše by mělo proběhnout co nejcitlivěji. Stále také hledáme místa v jiných klokáncích, aby děti nemusely do ústavní péče, děláme vše nutné k tomu, abychom chod fondu a klokánků udrželi. Máme stále v péči přes 300 dětí,“ zdůraznil současný ředitel FOD Jan Vaněk.

Ani včerejší schůzka s Pražskou správou sociálního zabezpečení, které fond dluží přes 20 miliónů korun, nepřinesla kýžený splátkový kalendář.

„Jednáme nadále. Nicméně si neodpustím říct, že jsou-li peníze na motorky, proč se nenajdou na opuštěné děti,“ narazil Vaněk na brněnský závod MotoGP, který může získat ze státního rozpočtu až 40 miliónů korun, polovinu jako dotaci z ministerstva školství a druhou z vládní rozpočtové rezervy ministerstva financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám