Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči si polepší, dostanou půl miliardy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra podle informací Práva navrhuje zlepšit podmínky desetitisícům dobrovolných hasičů, kteří často závisejí na sponzorských darech, a plánuje i úlevy jejich zaměstnavatelům.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Dobrovolní hasiči si často stěžují na zastaralou techniku, parní stříkačky ale opečovávají jako klenoty.

Článek

Týkat se to má třeba převodu majetku ze státních organizací na sbory dobrovolných hasičů obcí, ale také výhod firmám, které tyto hasiče zaměstnávají, anebo vyplácení nemocenské ve výši sto procent platu jako příslušníkům bezpečnostních sborů. Ale za podmínky, že k úrazu či nemoci došlo při zásahu jednotky.

Dokumentem o návrzích, jejž má Právo k dispozici, se má ve čtvrtek zabývat Sobotkova vláda.

Prvním krokem ke zlepšení situace hasičů má přitom být vytvoření nového fondu pro opravu a údržbu požárních zbrojnic a nákup aut, na němž by se měl z poloviny podílet stát, což minulý týden po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) potvrdil šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Celkově by tam mělo být půl miliardy korun pro dobrovolné hasiče v rámci republiky,“ prohlásil ministr vnitra s tím, že vedle státu do fondu mají přispívat také kraje a obce.

Víc peněz na zlepšení technického vybavení

Nově by také některé obce měly získat možnost čerpání peněz z evropských fondů právě na zlepšení technického vybavení. Mnohé požární zbrojnice jsou totiž v žalostném stavu, o technice, kterou hasiči často opravují na koleně, ani nemluvě.

„Zlepšení situace dobrovolných hasičů je zcela namístě,“ okomentoval návrhy na řešení předseda sněmovního podvýboru pro integrovaný záchranný systém, původem profesionální hasič Václav Klučka (ČSSD).

Podle něj k prvním změnám míří už novela zákona o hasičském záchranném sboru, kterou mají poslanci na stole.

Tím by ale změny končit neměly, na řadu mají přijít novely dalších zákonů týkajících se právě úlev zaměstnavatelům či nemocenské. Vnitro tvrdí, že stejně jako v případě vojenských záloh by i v případě dobrovolných hasičů měly být zavedeny daňové úlevy pro zaměstnavatele.

Efektivní uvolňování

„Jedná se o dlouhodobý problém, který by přispěl k efektivnějšímu uvolňování členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí a tím i k efektivnějšímu zajištění celého systému,“ zdůvodňuje dokument.

V případě vyplácení nemocenské v plné výši platu resort argumentuje tím, že činnost dobrovolných hasičů je v obecném zájmu za stát, a tudíž by si dobrovolní hasiči v tomto případě zasloužili stejné postavení jako příslušníci bezpečnostních sborů.

„Tato úprava tady už byla, ale byla na popud Miroslava Kalouska zrušena,“ připomněl Klučka. Dodal, že nejde o běžnou nemocenskou, pokud hasič onemocní třeba virózou, ale pouze pro případy související se zásahem.

Vnitro navíc dává ke zvážení resortu školství, zda by nenašlo víc peněz pro požární sport, který je dnes na vrcholové úrovni, a Češi jsou v něm opravdu dobří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám