Hlavní obsah

Třináct procent populace slaví. Je mezinárodní den leváků

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věčně špinavá ruka od propisky, nekonečný boj se škrabkou na brambory či marná snaha něco ustřihnout. Řeč je o levácích, kteří jsou oproti pravákům ve výrazné menšině. Právě 13. srpna ale mají leváci svůj den, který má všem připomenout, že 13 procent světové populace se musí neustále přizpůsobovat světu praváků.

Foto: Profimedia.cz

Leváci jsou prý více kreativní a tvořiví než praváci.

Článek

Právě 13. srpen dává všem levákům možnost říci své rodině a přátelům, jak jsou hrdí na to, že jsou levorucí. A také přiblížit ostatním každodenní problémy leváků, kterým musejí čelit ve světě určeném pravákům, uvádí britský server Left Handers Day.

Nejčastější nepřátelé leváků jsou přitom škrabky na brambory, otvíráky na konzervy, nůžky nebo třeba počítačová myš. Všechny tyto věci jsou primárně vyrobeny pro praváky. Existují ale i specializované obchody, kde se dají sehnat alternativy pro leváky. Přehodit si myš na levou stranu klávesnice už zvládne každý levák sám.

Další nevýhodou jsou například hrnečky s obrázky. Když z takového hrnku pije pravák, krásně na obrázek vidí, levák ovšem ne. Kuriozitou jsou zubařská křesla. I když dnes už se dají zakoupit křesla konstruovaná i pro leváky, dříve to tak nebylo. A levák, který chtěl být zubařem, se musel buď přeučit na praváka, nebo se svého vysněného povolání vzdát.

Problémy už od školy

A právě mezinárodní den leváků má ostatním ukázat, s jakými vážnými i úsměvnými problémy se leváci denně potýkají. A začíná to už ve škole, kdy si leváci nemůžou pořídit kuličkové pero nebo gelovou tužku, která tak krásně píše, protože by si celý text rozmazali a byli špinaví.

V jídelně poslouchají výtky, že špatně drží lžíci, a musejí sedět vždy nalevo, aby při psaní nestrkali do spolužáka. O hře na kytaru ani nemluvě.

Jsou ale i chvíle, kdy je levorukost výhodou, a to především ve sportu. Například tenisté, hokejisté či fotbalisté mohou soupeře zaskočit jiným stylem hry. Mezi české levoruké sportovce se řadí například tenistky Martina Navrátilová a Petra Kvitová či fotbalista Petr Čech. Levákem byl například také prezident Václav Havel.

Mezinárodní den leváků se slaví od roku 1992 a vyhlásil ho britský klub leváků (The Left-Hander's Club). Nikdo zatím nepřišel s definitivním vysvětlením, proč jsou někteří lidé levorucí. Vědci se ale domnívají, že za to mohou geny. Je tedy pravděpodobné, že levákům se narodí levoruké dítě.

U leváků dominuje pravá hemisféra mozku, proto se uvádí, že jsou kreativní a emotivní s nadáním pro hudbu, umění či míčové sporty. Server Left Handers Day uvádí i některá vtipná fakta o levácích. Například to, že leváci kreslí postavy s hlavou napravo, jejich oči se snáze přizpůsobí vidění pod vodou, nebo že přicházejí do puberty o čtyři až pět měsíců později než praváci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám