Hlavní obsah

Zákaz zalévání mnozí ignorují. Není vymahatelný

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz zalévání zahrad, napouštění bazénů a mytí aut z veřejných vodovodů byl již vyhlášen v desítkách obcí a měst. Jenže většinou je zákazem jen papírovým a hlavně chataři a rekreanti ho často ignorují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spíše než o zákaz se totiž jedná vlastně jen o žádost. I když za porušení hrozí pokuta až 50 tisíc korun, reálně není zákaz zalévání vymahatelný. V silách měst a obcí totiž není lidi i navečer obcházet, kontrolovat a dokazovat jim, že zákaz nedodržují.

„Kdyby si někdo zaléval z obecního navzdory zákazu? Tak moc s tím nezmůžeme. Zákaz je apelem, prosbou, a jeho porušení morálním prohřeškem. Z místních se všichni znají, to by si tady nikdo nedovolil. Ale rekreanti? S těmi nic nenaděláme. Když se bude zákaz porušovat, tak voda prostě nebude,“ řekl Právu místostarosta obce Plískov na Plzeňsku Martin Drnec. Ve zdejší obci už v minulosti zažili, co to je otočit kohoutkem, a nic. Vrty jsou málo vydatné.

Štěchovice vs. Masečín

„Už jsme zde měli situaci, kdy voda tekla pouze od pěti do osmi ráno a pak večer v šest,“ dodal Drnec. Ne každý, koho vidíte přes plot s hadicí v ruce, ale zákaz porušuje, protože třeba čerpá vodu ze své studně, i když právě ty začínají být mnohde na suchu. „Upozornili jsme občany, aby šetřili s vodou z vodovodu, ale nějaké postihy, to není reálné. Když voda dojde, budou všichni na suchu. Apelujeme na zdravý rozum,“ sdělil rovněž starosta obce Přepeře na Mladoboleslavsku Milan Ječný.

Vyhrocenost s vodou v době sucha dobře ilustruje stav ve Štěchovicích a Masečíně. A takových případů jsou po republice stovky, protože v každé jen trochu slušné lokalitě se staví o sto šest.

„Z důvodu bezohlednosti některých občanů Masečína došlo ke kritické situaci s vodou. Pokud nebudou občané zákaz napouštět bazény a zalévat z vodovodního řadu respektovat, bude se tato situace bohužel nadále opakovat. Prosíme o respektování tohoto zákazu,“ píše zoufale na svých stránkách městys Štěchovice.

Bude ještě hůře

Následná diskuze pod tím ukazuje, že se zde tato situace opakuje rok co rok, protože v okolních obcích, nacházejících se kousek od Prahy, má bazén kdekdo.

Masečín, vesnička s pouhými osmi stovkami adres v okrese Praha-západ, je přitom součástí obce Štěchovice, vzdálená necelé dva kilometry. Štěchovický občan Karel Moulík navrhuje, aby bezohlední obyvatelé byli odhalováni mimořádným odečtem vody, přičemž nadprůměrné čerpání v době zákazu by je podle něho usvědčilo. „Podat na ně trestní oznámení, a ať zaplatí náklady na přistavené cisterny,“ dodává.

„Tato situace se každý rok opakuje a bude jistě hůře, protože v Masečíně vzniká mnoho nových zasíťovaných stavebních parcel. Pokud jsou problémy s dodávkami vody již teď, budou problémy ještě větší, a to se nebude muset jednat o napouštění bazénů a zalévání,“ napsal v reakci na to další občan, jenž se podepsal jako Richard.

Odečet vody by ale, jak namítají další, k dokazování nestačil. „Nelze lidem zakázat, aby prali a třeba si více napouštěli vanu,“ míní však jeden z diskutujících.

A trestní oznámení? Z hlediska zákona je to občanská věc v rovině přestupku řešeného správním řízení na příslušném odboru životního prostředí, nikoliv záležitost podle trestního zákoníku.

Viníkovi se porušení zákazu úředně většinou neprokáže ani v rámci přestupkového řízení. A tak varování mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové v ČTK, že za porušení zákazu čerpání z vodovodu pro zalévání hrozí až 50 tisícová pokuta, je spíše jen výstřelem od stolu.

Anketa

Respektujete zákaz nadměrného odběru vody z obecních zdrojů?
Ano, nedá se nic dělat
17,7 %
Ano, nezalévám, ale bazén si napustit musím
1,7 %
Ne, tráva a rostliny také potřebují vodu
25,5 %
Používám vlastní zdroj
55,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4979 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám